Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noyan Gürel, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin 17. ve 18. maddelerine yönelik taslak oluşturma çalışmalarını değerlendirdi.

Bugün sağladığı yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracat geliri ile 55 bin çiftçimizin ve ailelerinin geçim kaynağını oluşturan tütün tarımının ve ihracatının önemli temsilcilerinden olan Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noyan Gürel, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin (TKÇS) tütün üretimine ilişkin taslak önerilerine dair açıklamalarda bulunarak, “Türkiye Cumhuriyeti, 100. yaşını kutlayacağı 2023 yılında, dünyanın ilk 5 tarım ülkesi arasında yer almayı hedeflemektedir. Oryantal tütün, bu hedefe ulaşılmasına katkıda bulunacak önemli tarımsal ürünlerimizden biridir. Türkiye, yılda yetiştirdiği 60 bin tonun üzerinde oryantal tütünle dünyanın en büyük oryantal tütün üreticisidir. Yurtdışından, kaliteli Türk tütününe olan talep de yükselmektedir. Biz, bir yandan bu talebe yetişmek için üretimimizi artırmaya çalışırken, diğer taraftan ülke ekonomisi ve istihdamına katma değeri oldukça yüksek olan bu tarımsal ürün için tehlike çanları çalmaktadır” dedi.

Gürel, söz konusu tehlikeyi şu sözlerle özetledi: “Tütün üretimine ilişkin önerileri içeren TKÇS’nin 17. ve 18. maddelerine yönelik çalışmalar, son derece endişe verici bir hal almıştır. Tütün üretimine ayrılan alanların zorla azaltılması ve tütün çiftçilerine sağlanan her türlü finansal ve hatta tarımsal teknik desteğin bile yasaklanması gibi kabul edilemez tavsiyeler TKÇS’nin gündemindedir. Bunların olduğu gibi kabul edilmesi, tütün üretiminin bu koşulları uygulamayacak ülkelere kaymasına, bizim gibi tütün üreticisi ülkelerde ise ciddi ihracat kaybına ve ekonomik zararlara yol açacaktır”

Küresel talebin devam etmesine rağmen tütün üreticisine “tütün üretme” dendiğini belirten Gürel, “Bu çalışmalar yapılırken tüm yetkilileri sorumlu ve mantıklı kararlar almaya davet ediyoruz. Sadece ülkemizdeki 55 bin çiftçi ve ailesi için değil, geçimini tütünden sağlayan dünyadaki 30 milyon çiftçi için bu hayati önem taşımaktadır. Nitekim oryantal tütün üretiminde önemli bir ülke olan Yunanistan başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri ve birçok tütün üreticisi ülke, ulusal tarım politikalarını bu kabul edilemez önerilere karşı korumak için tepkilerini dile getirmektedirler. Mevcut taslağın nihai hale getirilmesi sürecinde, çalışma grubundaki 5 ‘anahtar ülke’den biri olan ülkemizin Türk tütününü bitirecek uygulamalara karşı çıkması büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) 2003 tarihinde, Cenevre’de Dünya Sağlık Örgütü üye ülkeleri arasında olan 168 ülke tarafından imzalanmıştı. Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşme¬si, 2004 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce kabul edilip yürürlüğe girmişti.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png