İran'dan Türkiye’ye gelen turist sayısı önemli ölçüde azalırken, Tahran yönetimi, Türk turizmini de olumsuz yönde etkileyecek iki kısıtlamaya daha imza attı

Tahran yönetimi, Türk turizmini olumsuz yönde etkileyecek iki kısıtlamaya imza attı.

İran, bir taraftan dış turizm reklâmlarını yasaklarken diğer taraftan yurtdışına çıkacak vatandaşlara ucuz döviz ödemeyi durdurdu. İlk altı ayda yüzde 40 azalan İranlı turist sayısının bu kararın ardıdnan daha da düşmesi bekleniyor.

İran Kültür ve İslami İrşat Bakanlığı, dış seyahatlerle ilgili açık hava reklamlarının yasaklandığını açıkladı ve şehir içindeki tüm billboardlardan bu tip reklamların kaldırılacağını duyurdu. Kurum, iç turizmi canlandırmak için böyle karar alındığını açıklarken dini amaçlı dış turizmin yasak kapsamına alınmadığı belirtildi.

İran'daki dış turizm reklâmlarında ağırlıklı olarak Türkiye ile ilgili tanıtım ve kampanyalar yer alıyor.

Diğer taraftan İran, yurtdışına çıkan turistler için serbest piyasadan yaklaşık yüzde 40 daha ucuz olarak verdiği dövizi kesme kararı aldı. İran, yurtdışına çıkan vatandaşlarına, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu kısa mesafeler için kişi başına 400 dolar, uzun mesafeler için 1000 dolar ucuz döviz veriyordu.

YÜZDE 39 DÜŞMÜŞTÜ

Son yıllarda Türkiye turizminde önemli bir pay almaya başlayan İranı turist sayısında bu yıl şok bir düşüş yaşandı. Geçen yılın ilk yarısında 915 bin İranlı gelirken, bu yıl ilk altı ayda İranlı turist sayısı yüzde 39.6 düşüşle 552 bine geriledi.

Turizmciler, İran'da mart ayında yapılan devalüasyon ve Tahran yönetiminin Türkiye sahillerine gidenlere zorluk çıkartması gibi sebeplerle turist sayısında cidi bir düşüş yaşandığını ifade ediyorlar.

TUROFED Başkanı Osman Ayık, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İran'dan Türkiye'nin kıyı bölgelerine uçuşların zorlaştırılması sonucu Antalya'ya gelen İranlı turist sayısı yüzde 46 azaldığını, İstanbul'a gelenlerin sayısının ise artış gösterdiğini söylemişti.

Seatravel Genel Müdürü Azade Dochi da İran'da mart ayına kadar 1 dolar 1200 tümen iken martta yapılan devalüasyonla 1 doların 1900 tümene çıktığını belirterek," ayrıca üç ay önce devlet, devlet kurundan verdiği 1000 doları da 400 dolara indirdi. Avrupalı Türkiye'de 60 dolara kalıyor, İranlı'dan 150 dolar isteniyor. Bunlar üstüste gelince İranlı turist sayısı düştü" dedi.