Türk Telekom'un Türkiye'ye Değer platformu kapsamında hayata geçirdiği Telefon Kütüphanesi ve Doğayla Dost İletişim Kampanyası, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği'nin (IPRA) bu yıl 22.'sini gerçekleştirdiği IPRA Altın Küre Ödülleri'nde iki farklı kategoride finalde yarışacak.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamada, Türk Telekom'un görme engelli müşterilerine özel olarak hayata geçirdiği ''Kitaplar Konuşur, Engeller Yok Olur'' sloganıyla hayat bulan ve büyük beğeni kazanan projesi Telefon Kütüphanesi'nin kurumsal sorumluluk kategorisinde finale kaldığı bildirildi. Türk Telekom'un Doğayla Dost İletişim Kampanyası da çevre kategorisinde finale kalan projelerden biri oldu.

Gerçekleştirdiği projelerle son üç yılda 80'den fazla ulusal ve uluslararası ödül kazanan Türk Telekom, 2009 yılından bu yana IPRA Altın Küre ödülüne 4 farklı dalda layık görüldü. Türk Telekom ayrıca 2009 yılında e-fatura Ormanları projesi ile IPRA'nın Birleşmiş Milletler Ödülü'ne de aday gösterilmişti.

Açıklamada projeyle ilgili şu bilgiler verildi:

''Telefon Kütüphanesi projesi Türk Telekom ve Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) işbirliğiyle gerçekleştiriliyor. Türk Telekom proje ile görme engelli müşterilerinin yüzlerce sesli kitabı ev telefonları üzerinden ücretsiz olarak dinlemesine imkân sunuyor ve görme engellilerin bilgiye erişimde eşit koşullara sahip olmasına katkı sağlıyor.

Sürdürülebilir kalkınma programına 90'lı yılların başında enerjiyi yedeklemek üzere kurduğu güneş enerjisi panelleriyle başlayan Türk Telekom, 2010 yılında Sürdürülebilirlik Komitesini kurdu. İklim değişikliği ile ilgili risk ve fırsatların en etkin şekilde yönetilmesi amacıyla kurulan komitenin önderliğinde başlatılan Doğayla Dost İletişim Kampanyası çerçevesinde çalışanlar, tedarikçiler, yatırımcılar ve müşteriler olmak üzere tüm paydaşlara dokunan geniş tabanlı bir bilinçlendirme ve dönüşüm süreci başlatıldı.

Türk Telekom, Türkiye'de karbon salınımını ölçerek Karbon Saydamlık Projesi/Carbon Disclosure Project(CDP)'ye raporlayan ilk telekomünikasyon şirketi oldu. Güneş ve rüzgar gibi alternatif enerji kullanımından, görüntülü görüşme teknolojisi telepresence'a, e-eğitimden, filo optimizasyon çalışmalarına enerji tasarruflu ürün ve hizmetlere kadar pek çok sürdürülebilirlik projesi gerçekleştiren Türk Telekom, başlattığı enerji dönüşümü programının 2014 yılında tamamlanması ile her yıl 5 bin 400 hektarlık bir ormanın azaltacağı kadar karbon emisyonunu engelleyecek.''