Türk Telekom genişbant internette hızları katlayacak teknoloji için düğmeye bastı. Alcatel-Lucent"ın VDSL2 Bonding ve
Vectoring yenilikleri ile Bell Laboratuarları"nın yenilikçi DSL Phantom teknolojisinin gücünden faydalanarak, DSL hızlarını yükseltecek bu ileri teknoloji sayesinde hem Türk Telekom müşterileri yüksek hız, yüksek bant genişliği ve yüksek kaliteye ulaşacak, hem de ülkemizin bilgi toplumu olma sürecine büyük katkı sağlanacak.

Türkiye"nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketi Türk Telekom, dünyanın iletişim şeklini geliştirerek insanların hayatını zenginleştirmek vizyonuyla teknoloji ve çözümler sunan Alcatel-Lucent ve dünyaca ünlü Bell Laboratuarları DSL'de yüksek hız ve bant genişliği için işbirliği yaptı. İşbirliği ile Türk Telekom, mevcut DSL şebekesinin destekleyeceği bant genişliğini yükselterek, var olan bakır altyapısını yeni nesil, yüksek-kaliteli ve yüksek bant-genişliği gerektiren servislerin sunulmasına hazır hale getirmeyi hedefliyor.

Bu proje kapsamında Türk Telekom, Alcatel-Lucent"ın DSL alanında uygulamaya geçtiği VDSL2 Bonding ve Vectoring gibi devrimsel nitelikteki yeniliklerden faydalanacak. Ayrıca Alcatel-Lucent"ın AR&GE birimi olan Bell Laboratuarları"nın yakın tarihte açıkladığı DSL Phantom teknolojisi gibi yeniliklerin potansiyellerini de Türk Telekom müşterilerine sunmak için gerekli çalışmaları başlatacak.

"Amaç DSL'de fiber benzeri hızlar sunmak"

Türk Telekom Operasyon Başkanı Celalettin Dinçer, bu devrimsel teknolojilerin Türk DSL kullanıcılarına sunulmaya başlanmasıyla Türkiye"nin bilgi toplumu olma sürecine de önemli katkılar sağlanacağına inandıklarını söyledi. “Müşterilerimizin gelecekteki bant genişliği ihtiyaçlarına hazırlanırken, yeni nesil DSL"in hangi hızları mümkün kılacağına bakıyoruz” diyen Dinçer, sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikli hedefimiz, ülke çapında fiber erişime geçişin gerektirdiği uzun zaman dilimlerini beklemeden çok daha hızlı bir şekilde fiber benzeri hızlar sunmaya başlamak. Bu amaçla, en son DSL teknolojilerini ve yeniliklerini, kurulu bakır altyapımız üzerinde kullanmak istiyoruz. Alcatel-Lucent"ın uzmanlarıyla birlikte, VDSL2 Bonding ve Vectoring teknolojilerinin getirilerini değerlendirecek ve DSL Phantom Mode gibi geleceğin teknolojilerini de özellikle inceleyeceğiz.”

DSL"de 100 Mbps"lere varan hız
Bugün halihazırda kullanılabilen bir teknoloji olan VDSL2 Bonding, VDSL2 kapasitesini yaklaşık iki katına çıkarabiliyor. Daha sonra geliştirilen VDSL2 Vectoring teknolojisinin 2011 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bu teknoloji ile bakır hatlar arasındaki enterferans veya “çapraz iletişim” engellenerek, her VDSL2 hattının maksimum performans ile çalışması hedefleniyor. Yeni geliştirilen bu teknolojiler ile DSL hızlarımız 100 Mbps"lere kadar ulaşabilecek. Bunların ötesinde, bonding, vectoring ve analog “fantom devre” kavramını kullanan DSL Phantom gibi yenilikler ile son dönemde Alcatel-Lucent Bell Laboratuarları ile işbirliği çerçevesinde, VDSL2 kapasitesinin 300Mbit"e kadar çıkarılabilmesi hedefleniyor.

Alcatel-Lucent Teknoloji Grubu Başkanı Dave Geary ise yaptığı açıklamada, “Telekom operatörlerinin mevcut bakır altyapılarından maksimum şekilde faydalanmalarını sağlamak ve fiber erişim şebekeleri yaygınlaşana kadar aradaki açığı kapamak kesinlikle son derece hayati bir konu. Sabit genişbant erişim teknolojilerindeki liderliğimiz ve Alcatel-Lucent ile Bell Laboratuarları araştırma ekibimizin süregelen geliştirmelerinden faydalanarak, Türk Telekom gibi VDSL2 müşterilerimizin gerçek bilgi toplumları yaratılmasında lider bir rol oynamalarına yardımcı olmaya kararlıyız” dedi.