Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Sergisi, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı törenle açıldı.

TBMM Şeref Holü'nde düzenlenen serginin açılışında konuşan Milli Saraylar Daire Başkanı Yasin Yıldız, sergi hakkında bilgi verdi.

Yıldız, sergideki eserlerin daire başkanlığı bünyesinde 2004 yılından bu yana hizmet veren Klasik Türk Sanatları Merkezinin öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlandığını söyledi.

Sergide, hat, ebru, tezhip ve minyatür alanlarında 140 eserin yer aldığını anlatan Yıldız, serginin yaklaşık 2 hafta açık kalacağını belirtti.

Klasik Türk Sanatları Merkezinin, 2004 yılında dönemin TBMM Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın öncülüğünde Milli Sarayların Yıldız Kampüsünde kurulduğunu ifade eden Yıldız, ''Merkez, geleneksel sanatları, toplumun geniş kesimleriyle buluşturmak amacıyla kuruldu. O günden bu güne bu merkezden çok sayıda öğrenci yetişti'' dedi.

-TBMM BAŞKANI ŞAHİN-

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de TBMM Başkanlığına bağlı Milli Saraylar Daire Başkanlığının, Türk milletine miras olarak kalan İstanbul'daki sarayların, kasırların ve köşklerin korunarak gelecek nesillere intikalini sağlamakla görevli olduğunu bildirdi.

Bu tarihi eserleri korumanın yanı sıra, onları tanıtmanın da milli sarayların görevleri arasında olduğunu belirten Şahin, tanıtma faaliyetinin konferanslar, yayın yolu ve bu tür sergilerle yapıldığını ifade etti. Şahin, her gün ortalama 3 bin kişinin İstanbul'daki tarihi eserleri ziyaret ettiğini söyledi. Şahin, şöyle konuştu:

''Biz bundan büyük mutluluk duyarız. Çünkü geçmişle bugün arasında köprü kuran ve gelecekle ilgili bize ışık tutan eserlerdir bunlar. Bizim bu tarihi eserlerimizde, kasırlarımızda, köşklerimizde aynı zamanda değişik sanatların ürünü eserlerimiz de vardır. Bundan bir süre önce, Dolmabahçe'de, milli saraylarımızda var olan tablo koleksiyonundan eserler sergiledik. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı'dan kalan saatlerimizin sergilendiği müzeyi bir süre önce açtık. Birtakım objelerimiz var, şimdi bunları da sergiliyoruz. Bunlarla ilgili yeni mekanlar yapıyoruz Dolmabahçe'de.

Burada gördüğünüz geleneksel sanat eserleri, hangi yüzyıldan kalma diye sormayın. Bu eserlerin tamamı 2010 yılı tarihini taşıyor. Bunların önemli bir bölümü, Milli Saraylar Daire Başkanlığı bünyesinde 2004'te faaliyete başlayan Klasik Türk Sanatları Merkezinde eğitim gören öğrencilerin ve öğretmenlerin eserleridir.''

Şahin, ''Ülkelerin güçlü olmasının sadece ekonomik gelişmişlikten kaynaklanmadığını, kültür ve sanatın da ülkeleri güçlü yaptığını'' ifade ederek, ''Kültür ve sanat değerlerine sahip çıkmaktır devletleri ve milletleri güçlü kılan. Bizim medeniyetimizin özelliği burada yatmaktadır. Geçmişte en güzel medeniyet örneklerini sergilemiş bir milletin bireyleri olarak, hem çağdaş sanatlarla ilgileneceğiz, hem de geçmiş kültürümüze sahip çıkacağız. Bu bizi daha da güçlü kılacaktır'' diye konuştu.

Sergi, 24 Aralık Cuma gününe kadar gezilebilecek.