Bağımsız bir özel sermaye fonu olan Eurasia Capital Partners, sektörlerinde kuvvetli bir pozisyona sahip ve hızlı büyümekte olan Türk şirketlerine yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Eurasia Capital Partners Fonu, eş yatırımcılarla beraber önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde Türk şirketlerine 100 milyon avronun üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.

Yatırımcıları arasında Avrupa Yatırım Fonunun (EIF) danışmanlığını yaptığı Istanbul Venture Capital Initiative (iVCi), Hollanda Kalkınma Bankası (FMO), Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Axxess Capital'in bulunduğu Eurasia Capital Partners, Türkiye'deki ilk yatırım anlaşmasını Wenice Kids Grubu ile yaptı.

Eurasia Capital Partners Fonu'nun Kurucusu ve Türkiye Temsilcisi Ogeday Karahan, düzenlenen basın toplantısında, fonun global krizin yaşandığı bir süreçte kurulmasını büyük bir başarı olduğunu belirterek, ''Bunu önemli ölçüde bizi her zaman destekleyen yatırımcılarımıza, Türkiye'de süregelen elverişli yatırım ortamına ve yine ülkemizdeki mevcut yatırım fırsatlarına borçluyuz'' dedi.

Karahan, büyümeyi sadece finansmanla desteklemediklerini ifade ederek, ortaklarının deneyiminin yanına kendi stratejik, operasyonel ve idari deneyimleri ile bilgi birikimlerini de koyduklarını söyledi.

-''PERAKENDE SEKTÖRÜYLE İLGİLENİYORUZ''-

Türkiye'de bugüne kadar yaklaşık 150 şirket elden geçirdiklerini, Wenice'in ilk yatırımları olduğunu belirten Karahan, ''Türkiye'de hemen hemen her sektörle ilgileniyoruz. Bunların başında perakende geliyor. Perakendenin, Türkiye'de geleceği çok parlak. Türkiye bir servis ekonomisi... Eğitim, lojistik, gıda üretimi ve gıda markaları alanında... Türkiye'de hızlı tüketim ürünlerinin gelişiminin süreceğini düşünüyoruz. Eğitim ilgimizi çekiyor. Mesleki eğitimler olabilir, dershaneler...'' şeklinde konuştu.

Karahan, bir soru üzerine, Wenice ile yaptıkları ortaklıkta bir yüzde telaffuz edemeyeceklerini, yaptıkları yatırımın tutarını veremeyeceklerini, şirketin yönetiminde yer alacaklarını kaydederek, özel sermaye fonlarının sıcak para olmadığını, bu fonların 4-5 yıl gibi bir süre hem emek hem de para koyarak şirketin kalkınmasına katkıda bulunduğunu, bu süre içerisinde şirketin performansının arttığını söyledi.

Fonun şirketten çıkmasının muhtelif yollarla olabildiğini, bu yollardan birinin halka açılma olduğunu bildiren Karahan, bir soru üzerine. ''150 şirket arasında cirosu 2-3 milyon avrodan başlayıp 100 milyon avroya varan şirketler oldu. Bir kısmı çok tanınmış büyük, bir kısmı küçük şirketti. Bizim için tanınıp tanınmaması değil, doğru vizyonu olması ve bilgi birikimimizden yararlanıp isteyip istememesi önemli'' diye konuştu.

-''FONUMUZ SADECE TÜRKİYE'YE ODAKLI''-

Eurasia Capital Partners Kurucusu ve Türkiye Temsilcisi Eren Kuraner de, Wenice Grubu gibi sektöründe özel bir konumda olan ve ortaklarının kendileri ile aynı vizyonu paylaşan şirketlerle ilgilendiklerini dile getirerek, ''Ortaklarımızla beraber gerçekleştireceğimiz transformasyonla kendi alanında dünyanın örnek kuruluşları arasına sokabileceğimiz şirketler arıyoruz'' dedi.

Kuraner, sermaye yatırımının yanında kredilendirme olanaklarına da imkan tanıyan geniş bir finansman yelpazesini kullanabildiklerini söyledi.

Başarılı bir ülkeden para çıkmadığını, yeniden yatırıma dönüştüğünü ifade eden Kuraner, ''Fonumuz sadece Türkiye'ye odaklı. Amacımız Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli firmaların büyümesi için know how sağlamak. Fon olarak yurt dışına gitmek de istemiyoruz. Türkiye'de potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Şu anda ağırlığımız hizmet sektörü, üretici firmalar ve markası olan firmalar... Perakendenin gidebileceği uzun bir yol var'' dedi.

İyi yönetilen, finansal rakamları düzgün, kayıtlı şirketlere baktıklarını dile getiren Kuraner, ''Wenice'de beni en çok etkileyen Türkiye'de ve rekabetçi olarak üretim yapmalarıydı. Şirket içindeki insan kaynakları yönetiminden çok etkilendim. Aile şirketleri gibi insan kaynakları yönetimi var'' dedi.

Kuraner, bir soru üzerine, ''O kadar hızlı büyüyoruz ki taze sermaye ile yola devam edilebilir. Wenice'e ise daha yeni yatırım yaptık. Önümüzdeki 1-2 yıl yapılanma yılı olabilir. İleride halkı arzı da düşünebiliriz'' şeklinde konuştu.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de, bu olayın sektör açısından büyük bir önemi bulunduğunu ifade ederek, ''Bazen sıcak para karşıtı söylemler yapıyoruz. Bugün burada bizim istediğimiz gerçek yatırımcılar duruyor diye düşünüyorum. İnşallah bunu başka firmalarla yakalarız. Böylesine güçlü bir ortak yapısıyla Wenice'in uçacağını düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

-''HEDEF DÜNYANIN 10 ÇOCUK MARKASINDAN BİRİ OLMAK''-

Wenice Group Üst Yöneticisi (CEO) Oktay Özdemir, ortaklık ile şirkete sağlanacak sermayenin Wenice Grubunun büyümesine destek olacağını vurgulayarak, şunları ifade etti:

''Laleli'de küçük bir işletmeyken uluslararası fonların ortak olduğu dev bir tekstil şirketi haline geldik. Önümüzdeki dönemde dünyanın 10 lider çocuk markasından biri olmayı hedefliyoruz. Söz konusu ortaklık ile grubun kurumsal ve finansal altyapısını daha da sağlamlaştırmayı ve halihazırda faaliyet gösterdiğimiz uluslararası pazarlardaki rekabet gücümüzü artırmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz 2010'da 150 milyon avro ciro ve 2011'de bunu iki katına çıkarmaktır. Hedefimiz 2013'de dünya markası olmaktır.''

Özdemir, 22 yatırımcı arasında bu fona ''evet'' dediklerini ifade ederek, bu yatırımla birlikte bir yılda istihdamlarının bin kişi ve kapasitelerinin de iki kat artacağını bildirdi. Özdemir, yönetim kurulunda eşit ortaklık yapısıyla yollarına devam edeceklerini kaydetti.

-''FONUN ÇOK PARLAK BİR GELECEĞİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ''-

FMO Girişim Sermayesi Bölümü Yatırımlardan Sorumlu Kıdemli Müdürü David Nieuwendijk ise Eurasia Capital Partners Fonu yatırımcılarından biri olmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını ifade ederek, ''Çok parlak bir gelecekleri olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

EBRD Özsermaye Fonları Grubu'ndan Baş Banker Troy Weeks, bu fonun Türkiye'de yatırım yaptığımız ilk kurum olduğunu belirterek, mükemmel bir ortak seçtiklerini, bu ortaklığın uzun vadede Türkiye'deki KOBİ'lerin gelişmesine katkı sağlayacağını düşündüklerini söyledi.

EIF Özsermaye Fonu Yatırımları Yatırım Müdürü Marco Natoli, bu fon ile özellikle yerli yatırımcılarla çalışmak istediklerini ifade etti.

IFC Finansal Piyasalar Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Yatırım Müdürü Barış Gen, söz konusu fona yatırımcı olmalarının KOBİ'lere verdikleri desteğin bir parçası olduğunu bildirdi.

Verilen bilgiye göre, Eurasia Capital Partners Fonu, geçtiğimiz yılın sonlarında, dünyanın ve Güneydoğu Avrupa bölgesinin aralarında iVCi, FMO, IFC, EBRD ve Axxess Capital'in de bulunduğu önde gelen finans kuruluşlarının desteğiyle, Ogeday Karahan ve Eren Kuraner tarafından kuruldu. Fonun danışmanlığını NovaRoma Capital yürütüyor.

A.A.