Son yıllarda Türk sanatında yapılan araştırmalar her geçen gün yeni bilgilere ulaşılmasını sağlıyor. Bu araştırmaların en yenilerinden birine kaynaklık eden “Sıra Dışı Bir Hayattan Sıra Dışı Bir Sanata Tosun Bayrak” isimli kitap, modern Türk sanatının tarih yazımını değiştirecek bilgileri okuyucuya sunarak, kaynaklarda genellikle 1990'larda başlatılan çağdaş Türk sanatının temellerinin bilinenin aksine 1960'ların sonlarına kadar taşınmasını sağlayacak bir gelişimi ortaya koyuyor. Tosun Bayrak'ın sıra dışı yaşamından sanatına uzanan bir sürecin anlatıldığı biyografik niteliğe de sahip bu kitap, 1960'lar ve 1970'ler boyunca sanatçının yapıtlarına odaklanmakla birlikte, aynı yıllarda Avrupa ve Amerika'da yaşanan sanatsal gelişmeleri de inceliyor. 

Birçoğu ilk kez okuyucu ile buluşacak sanat tarihi için şaşırtıcı bilgilerin yer aldığı kitap, Tosun Bayrak'ın Robert Kolej, California Üniversitesi Berkeley, Paris Andre Lhote ve Fernand Leger Atölyeleri, Londra Courtland Enstitüsü ve orada aynı evi paylaştığı Bülent Ecevit ve Can Yücel ile yaşadıkları, Fas ve Amerika'da geçen sıra dışı yaşam öyküsü üzerinden ilerleyerek o zamanın siyasi, ekonomik ve toplumsal tarihiyle birlikte bir sanatçının oluşumu ve dönemin sanat ortamını gözler önüne koyuyor.

Bugün New York, Paris ve İstanbul'da yaşamını sürdüren 88 yaşındaki Tosun Bayrak ile Oğuz Erten'in iki buçuk yıl süren görüşmeleri ve yazarın dönemin kaynaklarında yaptığı uzun araştırmalar sonucu ortaya çıkan “Sıra Dışı Bir Hayattan Sıra Dışı Bir Sanata Tosun Bayrak” isimli kitap, sanat alanında dünya avangart sanatı için erken sayılabilecek tarihlerde büyük çabalar ile elde edilen başarıların Türk sanat tarihi yazımı içinde yeterince değerlendirilemeyen bir yaratıcısını gün yüzüne çıkarmayı ve bu konuda yapılacak yeni araştırmalara kaynaklık etmeyi amaçlıyor.

Amerikan polisini çıldırttı!

Tosun Bayrak,1968 yılında Vietnam Savaşında ölen Amerikan askerlerini anmak ve Nixon'u eleştirmek için Metropolitan Müzesi'nin önündeki iki havuza kırmızı boya dökerek o askerlerin akan kanlarını tüm New Yorklulara Vietnam'daymış gibi yaşatmış. Aynı gün soğuk savaşın en şiddetli olduğu günlerde büyük caddelerin isimlerini Marx Street, Lenin Avenue gibi isimlerle değiştirerek Amerikan polisini çıldırtmış biri.

Bülent Ecevit’in ev arkadaşı

Türk sanatının bilinmeyen bir dehası Tosun Bayrak. Londra'da okurken Bülent Ecevit ve Can Yücel'in ev arkadaşı, 1950'lerde Fas'ın en zengini, 1960'larda Amerika'nın en bilinen sanatçılarından, en çok ses getiren ve Shock Art adı verilen akımın kurucularından. The New York Times ve NBC'ye defalarca çıkmış yaklaşık 16 müzede eseri olan bir isim. Şu an bir sufi olarak hayatını sürdürüyor. Ancak kitap onun çılgın zamanlarına odaklanıyor.