Türk Ocakları Manisa Şubesi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür ve Genel Sekreter Prof. Dr. Orhan Kavuncu katıldı. Toplantıya Aydın Şubesini Başkan Dr. Eyüp Salih Doyuran, Üst Kurul Delegesi Yaşar Çelebi ve üye Ahmet Yılmaz temsil etti.
Toplantıda Anayasa değişikliğine ilişkin görüşlere esas olacak şekilde şubelerin Genel Merkeze görüş bildirmelerini isteyen Genel Başkan Gürgür, “Türk Ocakları 1912’de de bugünkü gibi bir problemle karşı karşıyaydı. Sanılıyordu ki İttihad-ı anasır fikri ya da çeşitli etnik unsurlara eşit vatandaşlık hakları vermek, bir anlamda bugünküne benzer bir ‘anayasal vatandaşlık’, Osmanlıyı dağılmaktan kurtaracak, ayrılıkçılar ve onları destekleyen düvel-i muazzama tatmin olacaktır. Ama tutmadı. Türk Ocakları bu şartlarda ortaya çıktı. Türk Ocakları siyasette edebiyata, köy hayatından kent hayatına, ekonomiden kadın haklarına birçok alanda etkili oldu. Nihayet cumhuriyetin bir milli devlet olarak kuruluşu, geniş bir aydın kitlesine Türk Milliyetçiliği fikrini benimseten Türk Ocaklarının başarısıdır. Bugün de, günün ruhunu ve şartlarını aynı şekilde iyi okumalıyız. O gün ‘hasta adam’ idik, bugün dikkatleri üzerinde toplayan bir devletiz. Toplumumuz, millet denilen sosyolojik bir kemale zaten erişmişti. Öte yandan müthiş bir küresel anafor yaşanıyor. Bu ortamda bilgili değilseniz, bilgi ve teknoloji üretecek bir anlayışa ve imkâna sahip değilseniz yaşama şansınız yok demektir. Türk Milliyetçiliği günün ruhunu yakalamalıdır, bunun yolu da eğitimdir. Türk Ocakları da esasen bunun için vardır” dedi.
Manisa’da düzenlenen toplantıyı değerlendiren Aydın Şube Başkanı Doyuran da, “Biz milletin fikirlerini, değerlerini temsil ediyoruz. Kendimizi iyi anlatırsak hasımlarımızın etkisini kırarız. Çünkü ayırımcı değil, bütünleştiriciyiz. Irkçı değil, milliyetçiyiz. Bir toplumun millete doğru evrilmesi, sadece dil ve köken farklılaşmasıyla açıklanamaz, bu tarihi ve sosyal bir evrilmedir. Çeşitli liberal, İslamcı, sol ve Kürtçü aydınlar milli olan her şeye karşı, devlete düşman bir tavır içindeler. Oysa devlet olmadığı zaman, kaos ortaya çıkar, milli hayat yaşanamaz. Bu kozmopolit aydın takımı, ellerindeki medya imkanlarını da kullanarak ‘Türk’ kavramını bir etnik unsur adına indirgeyen görüşlerini yayıyorlar, dezenformasyon yapıyorlar. Başka hiçbir ülkede milletine ve devletine düşman bu kadar çok aydın yoktur. Türk Ocakları tarihi boyunca samimiyet ve fedakârlıklarla var olabilmiştir. Benlik davası içinde olanların aramızda yeri yoktur. Varlığımız ancak bu şekilde devam eder” şeklinde konuştu.