Aydın Türk Ocakları Başkanı Dr. Eyüp Doyuran yaptığı basın açıklaması ile Rusya-Gürcistan arasındaki savaşı değerlendirdi. Doyuran “Türkiye"nin, Stalin döneminde vatanlarından göç ettirilen Ahıska Türklerinin tekrar anavatanları Gürcistan içinde kalan Ahıska"ya dönmeleri konusunda gereğini yapmasını ve Gürcistan içinde yaşayan Azeri Türklerinin haklarını korumasını bekliyoruz” dedi.
Kafkaslarda uzun süredir devam eden gerginliğin patlayarak sonunda savaşa dönüştüğünü belirten Aydın Türk Ocakları Başkanı Dr. Eyüp Doyuran “Sovyetler Birliği"nin dağılmasından sonra, Kafkaslardaki gücünü kaybeden Rusya, Putin"in göreve gelmesi ile bölgeye tekrar eğilmeye başladı. Petrol üretimini artırması, dünyada petrol fiyatlarının hızla artması, ürettiği doğal gazı geniş bir pazara satmaya başlaması ile Rusya ekonomisi canlandı. Bunun sonucu Rusya; emperyalist, saldırgan, müdahaleci politikalarına yeniden döndü. Kafkasya"da egemen olmak, önemli hedeflerinden biri olurken; Orta Doğu, Körfez bölgesi ve Anadolu coğrafyası ile de ilgilenmeye başlayan Rusya için bu ilgi alanları "ön savunma hattı" olarak görülmektedir. Rusya, çevremizdeki ülkelerle diplomasiye dayalı ilişkilerden ziyade askeri güç kullanarak bu ülkeleri kontrol altına almak, direnişleri silah yolu ile bastırmak, muhalefeti sindirmek, nüfusunu zorla kabul ettirmek gibi yöntemleri kullanmaktadır. Sovyetler Birliği döneminde, Macaristan, Çekoslavakya gibi örnekler, Sovyetlerin yıkılmasından sonra Çeçenistan, Azerbaycan ve şimdi Gürcistan gibi örnekler bunun ispatıdır. Rusya, bu yöntemleri kullanarak üzerinde egemenlik mücadelesi verilen Avrasya"nın kilidi konumunda olan Kafkaslardan vazgeçmeyeceğini dünyaya ilan etmiş olmaktadır” dedi.
Savaş sonucu Ukrayna"dan Azerbaycan"a kadar uzanan geniş bir alanda Rusya"ya karşı bağımsız siyaset izlemek isteyen ülkelerin önemli bir darbe yediğini ve gözdağı aldığını kaydeden Doyuran açıklamasında “Bundan Türkistan"daki diğer Türk Cumhuriyetlerinin de etkilemesi beklenmelidir. Rusya"nın Kafkaslara yönelik bu jeopolitik atağı Gürcistan"da önlenemediği takdirde bölge ülkeleriyle beraber Türkiye ve Türk Dünyası çok yönlü tehditlerle karşı karşıya kalacak, büyük sıkıntılar yaşayacaktır. Sonuç olarak bu savaş ABD"ye yaratmıştır. Gürcistan, batıya daha hızlı yaklaşmakta ve NATO"ya girişi kaçınılmazdır. 2008 Pekin Olimpiyatları bu savaşın gölgesinde kalmıştır. ABD"nin Kafkaslara (özellikle Gürcistan"a) direkt insani ve askeri yardımlarının yolu açılmıştır. ABD"nin İran"ı vurmasının karşısındaki engellerden biri olan Rusya kendi bölgesel sorunu ile uğraşmaya başlamıştır. Türkiye"nin, Gürcistan"a destek verirken ; Stalin döneminde vatanlarından göç ettirilen Ahıska Türklerinin tekrar anavatanları Gürcistan içinde kalan Ahıska"ya dönmeleri konusunda gereğini yapmasını ve Gürcistan içinde yaşayan Azeri Türklerinin haklarını korumasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.