Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un imzaladığı yeni ihaleler ile Türk müteahhitlerin bu ülkede 2012 yılında üstlendikleri projelerin bedeli 2 milyar 996 milyon doları buldu.

Ülkenin imarında söz sahibi olan Türk inşaat ve tekstil şirketleri, spor kompleksleri, liman, okul, hastane, yol, altyapı, köprü, demiryolları, sondaj platformu, boru hattı, tekstil fabrikaları, otel ve sosyal tesisler gibi yüzlerce projeye imza atıyor.

Son olarak Polimeks İnşaat şirketi 147 milyon dolara ülkenin ilk TeknoParkı projesini kazandı.

Geçtiğimiz günlerde de Polimeks İnşaat 1,4 milyar dolara Olimpiyat Kenti'nin ikinci etabının yapımını üstlenirken, Soykaya İnşaat ise, 45 milyon dolara Balkan eyaletinde demiryolu istasyonu ve konut inşa edecek.

Türkmenistan'da tekstil alanında faaliyet gösteren Norsel şirketi, 6 bin ton üretim kapasiteli pamuk işleme fabrikası, Lebap vilayetindeki mevcut fabrikanın modernizasyonu ve Seydi kentinde 6 bin ton pamuk işleme fabrikası kuracak. 3 fabrikanın toplam bedeli 110 milyon doları bulacak.

Çakır inşaat ise 10 milyon dolarlık Baht Köşkü (Nikah Dairesi) ihalesini kazanırken, Cotam şirketi Daşoğuz vilayetinde 31 milyon dolara 200 yataklı sanatoryum kuracak. Cotam şirketi, aynı vilayette 23 milyon dolara Türkmenistan'ın ilk modern hayvancılık kompleksine imza atacak.

Çalık Holdinge bağlı GAP İnşaat şirketi ise 105 milyon dolara ülkenin 5 eyaletinde acil yardım merkezleri inşa ediyor. Efor İnşaat şirketi ise başkent Aşkabat'ta 65 milyon dolara kardiyoloji hastanesi inşa ediyor.

Türk şirketleri geçen yıl Türkmenistan'da toplam 63 projenin yapımını üstlenirken, projelerin bedeli 3 milyar 270 milyon doları bulmuştu. Yaşanan küresel krize rağmen, ülkedeki imar çalışmalarını devam ettiren Türk şirketleri, 2010 yılında da 4,5 milyar dolarlık iş almıştı.

Türk inşaat şirketlerinin, 1991 yılından bu yana aldıkları işlerin toplam hacmi 30 milyar doları aştı.

Şu anda ülke genelinde 32 milyar dolar değerinde bin 500 projenin inşaatı devam ediyor.