Ankara Antikacılık tarafından 27 Kasım'da Swiss Otel'de düzenlenecek açık arttırmada 278 eser satışa sunulacak. Tablolar ile antika değeri taşıyan eserlerin satılacağı müzayedenin en ilgi çekici parçaları arasında ünlü ressam Nuri İyem'in ''Beyaz Yemenili Kız'' adlı tablosu yer alıyor.
İlk kişisel sergisini 1946 yılında Beyoğlu'da ''Ada'' isimli bir mobilya mağazasında açan ve geçen yıllar içinde Türk resminin en usta fırçaları arasına giren sanatçının tablosu, yüzündeki farklı ifadeyle dikkati çekiyor. Genellikle kırsal kesim kadınının çileli hayatını ve şehre göçenlerin yaşam mücadelesini başarıyla işleyen ressamın ikili, üçlü ve kalabalık kadın kompozisyonlarında farklı yönlere bakan kadın portreleri, tuval yüzeyinde yaratılan derinlik ve zenginliğiyle dikkati çekerken, müzayededeki tablosu da 60 bin lira açılış fiyatıyla alıcısını bekleyecek. Lale Hanım Koleksiyonundan alınan tablo, 85x65.5 ebatlarında.
Hikmet Onat'ın ''Sarıyer'' isimli tuval üzeri yağlıboya tablosu, açık arttırmanın değerli eserlerinden. Sanatçının 1974 tarihli eserinin şasisinde ''Sarıyer Arkası Sokak'' ibaresi bulunuyor.
''Hanımefendi Hazretleri''
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bir davete icabet edeceğini belirtmek üzere eski Türkçe kendi el yazısının bulunduğu kartviziti de açık arttırmada yer alacak. Kartvizitin üzerinde, ''Muhterem hanımefendinin daveti vakıalarına teşekkür ve kemali memnuniyetle müşerref olmaya şitap edeceğiz. Arz ederim. İsmail ve Lütfi Beyler de refikalarını haberdar edeceklerdir. Hürmetlerimin kabulünü rica ederim hanımefendi hazretleri...'' yazılı notu bulunuyor.
Ünlü ressam Salvador Dali'nin Amerikalı bir aileye ait olan ve 1970'li yıllarda Beverly Hills'teki bir galeriden satın alınan portfolyosu, 7 bin 500 lira açılış fiyatıyla müzayedede satışa sunulacak. Baskıları çok iyi durumda olan, kapakta zamana bağlı kirlenme ve aşınmaların olduğu portfolyoda sanatçının ''Tete'', ''L'ange'', ''Le Dragon'', ''Le Cheval'', ''La Fourme'' ve ''Don Quichotte'' konulu baskı ve kurşun kalemle imzaladığı, tek tek numaralandırılmış levhaları yer alıyor.
Usta ressam İbrahim Çallı'nın başka bir asker ressam olan Ali Rıza Toroslu'yu çizdiği ''Ali 'Rıza Bey'' isimli tablo da satışta olacak. Çallı'nın yakın dostu ve meslektaşı olan, mavi gözlü ve uzun boylu olması nedeniyle o dönem Silahlı Kuvvetlerde ''İngiliz Ali Bey'' lakabı takılan Ali Rıza Toroslu'nun portresi, ressamın usta fırçasıyla tuvale aktarıldı.
Müzayedede ayrıca, Şefik Bursalı, Avni Arbaş, İhsan Cemal Karaburçak, Fikret Mualla, Adnan Turani, Mustafa Ayaz, Fikret Otyam gibi usta sanatçıların tabloları alıcı beklerken, çok sayıda antika eser de satışa sunulacak.
''Aile yadigarları geliyor''
Ankara Antikacılık Genel Müdürü Muhsin Önder, yedincisi gerçekleştirilecek olan müzayedeyi yılda iki kez Nisan ve Kasım aylarında düzenlediklerini ve ilgiyle karşılandığını söyledi. Açık arttırmaya katılacak eserlerin yaklaşık yüzde 90'ının evlerden ve sanatseverlerden geldiğini anlatan Önder, ''Genelde koleksiyonlardan eserleri bize getiriyorlar. Anne-baba yadigarı eserler geliyor. Bazen de ellerindeki eserleri değiştirmek istiyorlar, bu amaçla getirdikleri de oluyor'' dedi.
Açık arttırma için getirilen yapıtları titiz bir elemeden geçirdiklerini ve değerlerini tespit ettirdiklerini dile getiren Önder, ''Eskiden açık arttırmaların başkenti Ankara idi. Sonra bayrak İstanbul'a geçmiş gibi göründü. Ancak Ankara'da da açık arttırmalar büyük ilgi görüyor. Bizim açık arttırmamıza da İstanbul'dan, İzmir'den, başka kentlerden gelip katılanlar var'' sözleriyle açık arttırmanın gördüğü ilgiyi özetledi.
Müzayedede bazı eserlerin çeşitli yönleriyle öne çıktığını ifade eden Muhsin Önder, ''Beyaz Yemenili Kız'' adlı tablonun bu açık arttırmanın en ilgi çekici eserlerinden olduğunu söyledi. Tablonun müzayede kataloğunun kapağında da yer aldığını aktaran Önder, ''Bu tablo, Mona Lisa'ya benzetiliyor, Türkiye'nin Mona Lisa'sı... Sanırım ressam da bunu böyle düşünerek yapmış'' diye konuştu.
Önder, Atatürk'ün kartvizitinin de kendilerine bir aile tarafından ulaştırıldığını dile getirerek, 10 bin lira açılış fiyatıyla müzayedede yer alacak kartvizitin açık arttırmanın manevi değerinin büyük olduğunu belirtti. Ressam Vecihi Bereketoğlu'nun da müzayedede üç eserinin yer alacağını, bunların, ressamın Ankara'da devlet memurluğu yaptığı sırada kullandığı Konur Sokak'taki atölyesinden alındığını aktaran Önder, İbrahim Çallı'nın fırçasından çıkan ve Çallı gibi asker bir ressam olan Ali Rıza Toroslu'nun tablosu ile Hikmet Onat'ın ''Sarıyer'' isimli yapıtının da açık arttırmanın ilgi çekici, sanat değeri yüksek yapıtlarından olduğunu kaydetti.
Açık arttırmada yer alan eserler, 27 Kasım'a kadar Ankara Antikacılıkta sergilenecek.