Önceki hafta Kazakistan ve Rusya'daki taklit takım elbiseleri hukukî mücadele sonucunda toplatmayı başaran Ramsey'in ardından Kiğılı, Beymen, Sarar ve Teknosa gibi şirketler de tescil ve 'taklit marka' arama işlemlerine ağırlık verdi. Singapur'da gerçekleştirilen Asya Pasifik Perakende Zirvesi'ne katılan firmalardan Kiğılı'nın Genel Müdürü Hilal Suerdem, İran ve Irak'ta sahte kazaklar ele geçirdiklerini söyledi. Alışveriş Merkezi Perakendecileri Derneği başkanlığını da yürüten Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane ise, 'Teknoas' adıyla mağaza açanların bile olduğuna dikkat çekerek, 'Bu nasıl cesaret?' diye tepkisini dile getirdi.

Suerdem, firmaların önlemleri artırdığını ve dünyada marka tescilini sonlandırmaya çalışıtıklarını belirtti. Boyner Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Sunay da Beymen'in bilhassa Anadolu'da taklit edildiğini kaydetti. Sunay, bu sıkıntılara karşı Sarar'ı da tüm ülkelerde tescil ettirdiklerini söyledi. Alışveriş Merkezi Perakendecileri Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane ise yurtiçinde karşılaştıkları taklit olaylarıyla ilgili olarak her hafta en az bir kez ya ihtar çektiklerini ya da dava açtıklarını kaydetti. Nane, "Resmen Teknosa logosunu kullananlar var. Ne cesaret ya! Hiç görmeyeceğimizi mi sanıyorlar?" diye tepki gösterdi. Asıl ilginç olan ise "Teknoas" adıyla Anadolu'da iki şehirde mağaza açılması. Nane, Perakendeciler olarak bu işle mücadelede birlikte hareket etmenin önemli olduğunu vurguladı.

Ramsey, yurtdışındaki taklit problemiyle ilginç bir şekilde karşı karşıya kalmıştı. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, 16 mağazanın bulunduğu Rusya'da bir müşterilerinin 'Neden bana sattığınız bu takım elbise karşı mağazaya sattığınız aynı elbiseden daha pahalı?' demesi üzerine taklit Ramsey'leri fark ettiklerini açıkladı. Bunun üzerine Rusya'da tüm taklit ürünleri piyasadan toplattıklarını vurgulayan Doğan, "Ancak asıl kriz Kazakistan'da yaşandı. Çünkü bu ülkede, taklit Ramsey'leri satanlarla hukukî mücadele başlattık ve kazandık." dedi.
zaman