Euro, dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kazanırken parite 1.29 sınırına yaklaştı. Sonrasından hafif çaplı dolar talebinin etkili olduğu piyasada parite saat 10.15 itibariyle yüzde 0.65 artışla 1.2811 seviyesine geldi.

Euro son üç gündür ilk kez dolar karşısında yükseldi. Hareketi değerlendiren analistler, ABD ekonomisindeki yavaşlamanın süreceği ve FED'in faiz indirimlerinin de bu görüşü desteklediği yönündeki tahminlerin parite üzerinde etkili olduğunu belirtiyor.

ABD'de bugün açıklanacak üretim verisinin 2001 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilemesi bekleniyor.

Deutsche AG stratejisti John Horner, hafta boyunca ekonomik aktivitenin kötüleştiğine ilişkin haberler gelebileceğini ve bu durumun da dolar üzerinde baskı oluşturacağını söyledi.

İÇERİDE NE OLUYOR?

Euronun yurtdışındaki yükselişine karşı içeride durum sakin görünüyor. Euro bankalararası piyasada 1.93 YTL sınırına kadar geriledi. Cuma kapanışta ise euro 1.95 YTL seviyesindeydi.

Dolarda da benzer bir şekilde düşüş görülüyor. Dolar kuru sabah saatlerinde 1.5050 YTL'ye kadar geriledi. Dolar cuma kapanışta 1.5370 YTL'deydi.

ASYA'DA HIZLI YÜKSELİŞ

Haftanın ilk işlem gününe borsalar hızlı bir yükselişle başladı. Hükümetlerin küresel finansal krize karşı aldığı önlemlerin yanında Güney Kore'nin piyasalara 10.8 milyar dolar enjekte etmesi ve Hindistan'ın faiz indirimi borsalara moral oldu.

Hong Kong Borsası'nda Hang Sang Endeksi yüzde 5'den fazla değer kazanırken, Endonezya ve Tayland´da borsalar yüzde 8 civarında yükseldi. Japonya'da ise borsa ülkenin ulusal günü nedeniyle bugün kapalı.

HÜRRİYET