Kuzey Irak"taki Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani"nin, Selahaddin kentindeki makamında görüştüğü BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yardımcısı Gültan Kışanak ve BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları yayınlandı.

Barzani, silahla hak arama döneminin kapandığını, olası Türk-Kürk savaşının felakete yol açacağını söyledi.

Bölgedeki Kürt kanalları ve Barzani"nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre görüşmeye Bölgesel Kürt Hükümeti İçişleri Bakanı Kerim Şengari de hazır bulundu. Demirtaş"ın görüşmede Barzani"nin izlediği tutum nedeniyle teşekkür ederek, PKK"nın 2011"de yapılacak seçimlere kadar uzattığı eylemsizlik kararına ilişkin bilgi verdiği belirtildi.

Barzani açıklamasında, Kürt sorununun barışçıl yollar ve diyalog ile çözüleceği inancında olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

“Üzerimize düşecek sorumluluğu yapmaya hazırız. Demokrasi ve barışçıl yolları seçenleri destekleyeceğiz. Türkiye"deki siyasi partilerinde seçilen demokrasiye destek olmaları gerekiyor. Dünya değişti. Bir kaç senedir görülüyor ki Kürt sorunu savaşla değil, diyalog, diplomasi ve tarafların birbirlerini anlayarak çözüleceğini düşünüyoruz.”

“En korkak şey Türk ile Kürtler arasında gerginlik yaratmak ve sorunlar üretmektir. Olası Türk- Kürt çatışması felaket olur. Tarafların bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeli. Demokrasi geliştikçe Kürt sorunun çözüm yolu açılıyor, destek artıyor. İki tarafında bu konuda kendini koruması gerekmektedir. Türkiye"deki demokrasinin ilerlemesi ve Kürt sorununun çözümü için BDP"yi destekliyoruz" dedi.

Hürriyet