NATO"nun yenilenmesi kapsamında Eskişehir"deki hava üssünün iptal edilerek Yunanistan"ın Larisa kentinde Türk ve Yunan komutanların görev yapması kararı Atina"da tepki yarattı. Basın, 188 yıl sonra bir Türk komutanın Yunanistan"a gitmesine tepkili

NATO"nun yeni stratejik atılımı Brüksel"de 7-8 Mayıs tarihlerinde yapılan zirvede değerlendirildi. Yunan ve Türk genelkurmay başkanlarının katıldığı zirvede her iki ülkenin hükümetlerinin de verdiği onayla NATO"nun Ege üslerinde de yeniden yapılandırmaya gidildi. Bu çerçevede NATO"nun Eskişehir karargâhının (CAOC-6) iptal edilerek, bölgedeki hava kontrolünün Yunanistan"ın Larisa karargâhıyla sağlanması kararlaştırıldı. Eskişehir"deki Türk komutanın da Larisa"da Yunan meslektaşıyla 2 yıl süreyle dönüşümlü görev yapması konusunda uzlaşmaya varıldı. Ancak bu kararın ayrıntılarının açıklanması Yunanistan"da özellikle sağ basında büyük tepki çekti. Gazeteler, “Ege"de Türk uçakları, savaş uçaklarımıza tacizlerde bulunuyor. Hava sahamızı korumak için emri bir Türk komutan nasıl verecek” diyerek Yunanistan"ın bağımsızlığını kazandığı 1821 yılından bu yana ilk kez bir Türk komutanın Yunan topraklarında görev yapmasının kabul edilemez olduğunu yazdı.

Gazeteler, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı"nın konuyla ilgili açıklamasının “henüz gelişmede olan bir konu” ifadesinden ibaret olduğunu ve CAOC-4"ün bir Türk komutanın yönetiminde olduğu sırada yardımcılığını Yunanlı bir komutanın yapacak olmasının ve İzmir"deki hava karargâhında da Yunanlı kurmay başkanının görev yapacak olmasının “başarı” gibi yansıtıldığını savundu. İşte diğer gazetelerin tepkileri:

* To Vima: Yunanistan Savunma ve Dışişleri bakanlıkları Larisa"ya Türk komutan gelmesi kararını saklamaya çalıştı.

* Ta Nea: Larisa"da Türk komutan!. Hükümetin, “gizli anlaşması” muhalefet partileri ve silahlı kuvvetler üyelerinin sert tepkisine yol açtı.

* Elefterotipia: Hükümet Bulgaristan, Arnavutluk ve Makedonya hava sahalarının kontrolünü elde bulundurmak açısından söz konusu anlaşmaya varma çabasını uzun zamandır sürdürüyordu. Ancak buna karşılık olarak Ege"nin, en azından Türk komutanın 2 yıllık görev süresi boyunca NATO çerçevesindeki ortak kontrolünü kabul etmek durumunda kaldı.

* Ethnos: Larisa"da NATO karargâhında gri sahne. Türk komutan da koydular. Atina yıllar süren NATO baskısına boyun eğdi.