Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürü Nurettin Hafızoğlu, bir etkinliğe katılmak üzere geldiği Mersin'de, Türkiye'nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Türk Kızılayı'nın son yıllarda kaydettiği gelişmeler sayesinde önemli başarılar elde ettiklerini söyledi.
 
Yurdun dört bir yanında bin 960 personel ile hizmet verdiklerini anlatan Hafızoğlu, bu yıl 27 Temmuz itibariyle kan bağışı sayısının 742 bin üniteye ulaştığını, yıl sonu itibariyle de bu sayının 1 milyon 300 bin üniteyi geçmesinin hedeflendiğini vurguladı.
 
Gelinen noktada kan bağışının artışında yakalanan başarıda gösterdikleri yoğun performansın etkin rol oynadığına işaret eden Hafızoğlu, bunu daha da üst seviyelere çıkarmaya özen gösterdiklerini, bunun için de teklonojik gelişmelere önem verdiklerini belirtti.
 
BİR ÜNİTE KANIN TAKİBİ 20 CENT
 
Hafızoğlu, 6 yıl önce çözüm ortaklığı aracılığıyla ''Kandaki Ayrıştırma Alt Yapısı''nın kontrol ve yönetimini sağlayan bir yazılım satın aldıklarını, bu sayede kan bağışlamak isteyenlerin forum doldurmadan kan vermeye, kanın nerede beklediğinden hangi hastaya verildiğine kadar bağışlanan kan ile ilgili tüm ayrıntıları kayıt altına aldıklarını söyledi.
 
Ancak gelinen süreçte sistemin daha da geliştirilmesinin gündeme geldiğini, bunu yaparken de ihtiyaç duydukları tüm alt yapıyı kendi olanaklarıyla oluşturmaya karar verdiklerini ifade eden Hafızoğlu, ''6 yıl önce uygulamaya soktuğumuz yazılıma ilişkin sistemi, her ünite kanın akıllı barkod sistemi ile kontrol ve takibini ortalama 20 cent ödeyerek mal etmiş olduk. Ama şimdi mevcut sistemin daha kapsamlısını biz hizmete sunacağız. Bunun için çalışmalarımız yoğun olarak sürüyor'' dedi.
 
Uygulama sayesinde kan bağışlamak isteyenlerin forum doldurmadan kan vermeye, kanın nerede beklediğinden hangi hastaya verildiğine kadar bağışlanan kan ile ilgili tüm ayrıntıların kayıt altına alınacağını bildiren Hafızoğlu, ''Kan Bankacılığı Bilgi Yönetim Sistemi'' adlı yazılımın kurulmasına yönelik olarak çalışmaların büyük oranda tamamlandığını, bu sayede sistemin Ekim ayında denenmeye, 2012 yılının şubat ayında da resmen kullanılmaya başlanacağını belirtti.
 
Hafızoğlu, sistem sayesinde hem daha kapsamlı bir veri tabanına sahip olacaklarını, hemde tamamen kendi ar-ge çalışmaları sonucunda ortaya konacak bir uygulama olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
 
''Bu sistem bizim için çok önemli. Çünkü kan bağışlamak isteyenlerin forum doldurmadan kan vermeye, kanın nerede beklediğinden hangi hastaya verildiğine kadar bağışlanan kan ile ilgili tüm ayrıntıları kayıt altına alan 'Kan Bankacılığı Bilgi Yönetim Sistemi Yazılımı'nı Türk Kızılayı kendi yazılım mühendisleri sayesinde hazırlamış oluyor. Ayrıca sistemi kendimiz oluşturduğumuz için, kapasitesini her geçen gün ihtiyaç duyulması halinde geliştirebileceğiz. Kurum cebinden tek kuruş dahi harcama yapmadan oluşturduğu yazılımı, ülkemizin hizmetine sunacaktır. Öte yandan bizim bu uygulamayla ilgili olarak çok büyük hedeflerimiz var. Mesela sistemi başta Türki Cumhuriyetler olmak üzere talep eden bir çok ülkeyle paylaşabiliriz. Yani bir anlamda Türkiye'den dünyaya bir model çıkarabiliriz.''
 
SABAH