Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatay yakınlarında düşen uçakla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın gerekli açıklamayı yaptığını belirterek, "Uçağımızın kaybı, düştüğü noktasında, 'düşürüldü' diyemiyorum çünkü kesin bilgiler elde olmadıktan sonra bunu söylemek mümkün değil" dedi.

Başbakan Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Malatya'dan havalanan uçakla irtibatın kesildiğini açıkladığını anımsatarak, "Uçağın düşürüldüğü iddiası var, Suriye tarafından düşürüldüğü iddiası var. Bu konuda son durum nedir" sorusunu Başbakan Erdoğan, şöyle yanıtladı:

"Şu anda Genelkurmayımız zaten gerekli açıklamayı yaptı. Uçağımızın kaybı, düştüğü noktasında, 'düşürüldü' diyemiyorum. Çünkü, bu noktada kesin bilgiler elde olmadıktan sonra bunu söylemek mümkün değil, ama şu anda biraz sonra Resmi Konut'ta bir görüşmemiz, toplantımız olacak, hem terörün bir değerlendirmesini yapmış olacağız, hem bu konuyu görüşeceğiz. Bildiğiniz gibi Hatay'ın güneyinde, aynı zamanda Lazkiye'ye yakın 8 mil uzaklıkta böyle bir bölgede olduğu söyleniyor.

Pilotlarımızla ilgili bir haber yok, ama şu anda 4 tane hücum botumuz, bunun yanında helikopterlerimiz, Suriye'nin aynı şekilde hücum botları filan, orada müşterek bir aramayı sürdürüyorlar ve Bu arama tarama neticesinde orada bakalım ne gibi bulgular elde edilecek bunu göreceğiz, bu çalışmalar netice alıncaya kadar inşallah orada devam edecek. Detay bilgileri, yapacağımız toplantıdan sonra zaten açıklarız, açıklayacağız."

Suriye özür diledi mi?

Başbakan Erdoğan, düşen uçakla ilgili olarak Suriye'nin özür dilediği yönünde haberler olduğunu ve bu özrün neye ilişkin olduğunun sorulması üzerine de "Bende kesin bilgi yok, yapacağımız görüşmeden sonra gerçekten özür dilenmiş mi, dilenmişse ne için dilenmiş bunların hepsi ortaya çıkar, net açıklamayı da biz toplantıdan sonra yapacağımız basın açıklamasıyla bildiririz" dedi.

Pilotlar rehin mi alındı?

Başbakan Erdoğan, "düşen uçaktaki pilotların Suriye tarafından rehin alındığı" şeklindeki iddianın sorulması üzerine ise "Hayır, hayır. Şu anda bizim kaynaklarımızda böyle bir bilgi kesinlikle yok" şeklinde yanıt verdi. "Bir Türk uçağı neden Suriye karasuları üzerinde acaba, neden o bölgede uçak, hangi görev için?" sorusunu da Erdoğan, "Detay bilgilerle ilgili olarak, orada mıydı ve ne oldu da eğer oradaysa oraya geçti. Bu konuda henüz elimizde kesin bir bilgi yok. Şimdi yapacağımız toplantıdan sonra bunlar ortaya çıkar" diye yanıtladı.