Başkent Ankara, 23-25 Eylül 2011 tarihleri arasında, Türkiye’deki film festivalleri takviminde şimdiye kadar bir benzeri daha yer almamış, son derece sıra dışı bir sinemasal etkinliğe sahne olacak.

Türk sinema tarihinin, geçmişte her biri çok büyük maddî ve manevî zorluklar eşliğinde çekilen bilim-kurgu, korku, gerilim, polisiye, western, kahramanlık fantazisi v. b. türlerdeki yapıtları arasından oluşturulmuş zengin bir seçkiyle perdelerini açmaya hazırlanan Fantasturka / 1. Türk İşi Fantastik Film Festivali, izleyicilerle buluşturacağı 30 dolayında uzun ve kısa metrajlı filmin yanı sıra, anılan türün ülkemizdeki en önemli ustalarını da sevenleriyle tadına doyulmaz söyleşiler eşliğinde bir araya getirip, zaman içinde her biri “yaşayan birer efsane”ye dönüşen bu sanatçıları “Hayat Boyu Başarı Ödülleri”yle onurlandıracak.

DÜNYAYI KURTARAN ADAM GELİYOR!

Festivalde filmleri gösterilecek olup Yeşilçam’a yaklaşık 40 yıl boyunca büyük emekleri geçmiş bulunan yapımcı, yönetmen ve senarist Çetin İnanç, Fantasturka organizasyon komitesinin davetini kabul etti. Meslektaşları arasında “Çiko” lâkabıyla da tanınan 72 yaşındaki bu değerli usta, 23 - 25 Eylül tarihleri arasında Ankara’da olacak.

Festivalde İnanç’ın bazı önemli filmleri gösterilirken, kendisi de izleyicilerin katılımıyla geniş çaplı bir fantastik sinema söyleşisi gerçekleştirecek. Yaklaşık 10 yıldır ilk kez medyanın huzuruna çıkacak olan bu sıra dışı yönetmenin özellikle 1982 yapımı “Dünyayı Kurtaran Adam”ı günümüzde “trash cinema” kategorisinde dünya çapında bir klasik olarak kabul ediliyor.

FELÇ GEÇİREN YUNANLI DOSTA GIYABINDA ÖDÜL

Fantasturka’nın gecikmeli bir vefâ borcunu ödemek üzere Ankara’ya davet ettiği konuklar arasında bir de sınır ötesi isim bulunmaktaydı. Yunanlı olmasına karşın, Türk filmlerine benzersiz bir aşkla bağlı olan ve onları yeryüzündeki diğer sinemaseverle buluşturabilmek için 2000’li yılların başlarından bu yana takdire değer bir çaba gösteren fantastik sinema gönüllüsü Vassilis Barounis…

Türk sinemasına pek çok Türk yapımcısından daha büyük hizmetleri geçen bu eşsiz fantastik sinema tutkunu, Fantasturka’nın onur konuğu olmasına rağmen üzücü sağlık koşulları nedeniyle Ankara’daki buluşmaya bizzat katılamayacak. Fakat, salonda kurulacak olan bir “video konferans” sistemiyle Barounis’in de kapanış töreninde görüntüsü ve sesiyle yer alması plânlanıyor.

METİN DEMİRHAN’IN ANISINA DÜZENLENECEK

“Fantasturka”, fantastik sinema kategorisine dahil edilebilecek türden düşük bütçeli yerli filmlerin ülkemizde “aşağılama” yerine “saygı” ile karşılanması ve bu zor türün yerli örneklerinin “peşin bir alaycılık”la değil, üretildikleri dönemin sosyal, ekonomik, yönetsel ve kültürel koşullarına göre daha bir sağduyuyla ele alınması için sağlığında çok büyük mücadeleler veren merhum sinema yazarı, sinema tarihi araştırmacısı, karikatürist ve kısa filmci Metin Demirhan’ın hatırasına ithaf edildi.

Öte yandan, Fantasturka’ya bizzat katılacak olan bütün emektar sanatçılara, şimdiye kadar Türk sinemasına verdikleri unutulmaz emekler için kapanış töreninde birer “Hayat Boyu Başarı Ödülü” sunulması da festival programının içerdiği anlamlı vefâ gösterileri arasında yer alıyor.

23 Eylül Cuma günü Ankara - Kızılırmak Sineması’nın 4 numaralı salonundaki film gösterileriyle başlayacak olan festival, 25 Eylül Pazar akşamı aynı sinema kompleksinin büyük salonundaki ödül töreniyle sona erecek.