Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşçi Kesimi Başkanı ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümet ile işverenlerin birlikte aldıkları kararın değerlendirilebilecek bir yanı olmadığını söyledi.

Alınan kararla asgari ücretle geçinen 10 milyon kişinin ve ailelerinin yok sayıldığını savunan Yurdakul, şunları kaydetti:

''Bizi de senaryoda figüran olarak oynatmak istediler. Bunu kabul etmediğimiz için son toplantıya katılmama kararı aldık. Belirlenen rakamların değerlendirilecek, tartışılacak bir tarafı yok. Yapılan zam aylık 24 YTL'ye karşılık geliyor. Bunun nesini tartışalım, nasıl yorumlayalım. Türk-İş olarak elimizden geldiği kadar olması gerekenleri kamuoyuyla, asgari ücretlilerle paylaşmaya çalıştık. Bu kararın sorumlusu hükümettir. Hükümet, bu insanların nasıl geçinebileceklerinin formülünü de açıklamak zorundadır. Bu kararla asgari ücretlilerle alay edilmektedir. Hepimiz bu ülkenin insanıyız ve ülkemde bunları yaşıyor olmak beni üzüyor.''

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da 24 YTL'lik artışın, vatandaşı rahatlatmak, kriz karşısında korumak, krizle baş edebilmek için iç piyasaya canlılık katmak adına hiçbir kıymetinin bulunmadığını söyledi. Uslu, ''Belirlenen asgari ücret artışını kabul etmek mümkün değildir'' dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun mevcut yapısından başka bir sonucun beklenmesinin de çok gerçekçi olmayacağını savunan Uslu, Türk-İş'in tavrıyla ilgili, ''Türk-İş'in komisyondan çekilmesi ucuz bir şovdan başka bir şey değildir'' diye konuştu.

Türk-İş'in, önceki yıllarda komisyon kararlarına koyduğu şerhlerin hiçbir işe yaramadığını savunan Uslu, Türk-İş'in komisyondan çekilmesini ''kendisini kurtarma'' çabası olarak değerlendirdi.

Uslu, yapılması gerekenin toplantıdan çekilmek değil, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının ve asgari ücret belirleme yönteminin değiştirilmesi için çaba sarf etmek olduğunu kaydetti.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de yapılan zamların kağıt üzerinde kaldığını, zammın reel anlamda bir artış sağlamadığını öne sürdü.

Doğal gaza, elektriğe yapılan yüzde 80'lere varan zamlarla vatandaşın alım gücünün yüzde 20-25 gerilediğini savunan Çelebi, ''Bu asgari ücret artışını doğru bulmak mümkün değil. Bu trajikomik bir artıştır. İnsanların bu 'mucizevi' artışla yaşam standartlarını nasıl geliştirecekleri ortadadır'' dedi.

Türk-İş'in komisyondan çekilmesinin önemli bir adım olduğunu ifade eden Çelebi, ''Asgari Ücret Tespit Komisyonu meşruiyetini yitirmiştir. Şimdi bütün sendikalar yargı sürecini başlatmalıdır'' diye konuştu.

BASK Genel Başkanı Resul Akay ise yaptığı yazılı açıklamada, hükümeti, asgari ücreti bir kez daha gözden geçirmeye davet ederek, ''Açıklanan asgari ücretin bir sefalet ücreti bile olmadığı ortadadır. Bu rakamlar TÜİK'in açıkladığı yoksulluk rakamlarına yükseltilmelidir. Ekonomik krizden çıkış önlemleri çerçevesinde dar ve sabit gelirlilerin satın alma gücü artırılmalıdır'' dedi.