Hükümet, kamuda çalışan işçilerin ücretlerine birinci yılın ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 4, ikinci yıl ise her iki altı ay için de yüzde 2.5 oranında artış teklif etti.

Türk İş ise, ücret artışında 2008 yılının yüzde 10.4'lük enflasyon oranının esas alınmasını istiyor.

Bugün yapılacak eylemin ardından Türk İş üyeleri 7 Temmuz Salı günü sabahı da 1 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirecek.

Taleplerinin yerine gelmemesi halinde Türk İş kamu işyerlerinde ardı ardına grevler başlatacak. Şu anda kamu işyerlerinde yaklaşık 90 bin işçiyi kapsayan grev kararları alınmış durumda. Bu kararlar 60 gün içinde uygulamaya geçirilebiliyor. Yetkisi olan işyerlerinde grev kararı almış sendikalar arasında Basın İş, Türk Metal ve Tez Koop Sendikaları da bulunuyor.

HAK İŞ'TEN, TÜRK İŞ'E EYLEM DESTEĞİ

Hak İş Genel Başkanı Salim Uslu, kamuda çalışan 241 bin işçiyi ilgilendiren ve 6 aydır sonuçlandırılamayan toplu iş sözleşmeleri nedeniyle Türk İş'in 7 Temmuz Salı günü yapacağı 1 saatlik iş bırakma eylemine destek olacaklarını açıkladı.

Uslu, "İşçi hareketinin dayanışması ve güç birliği adına Türk İş'le aramızdaki sendikal rekabeti bir kenara bırakarak onların 7 Temmuz'da yapacakları iş bırakma eylemine kamuda çalışan Hak İş üyesi tüm üyelerimizle destek vereceğiz" dedi.

HÜKÜMETE ELEŞTİRİ

"İş alemine yönelik her türlü imkan ve avantaj peş peşe sunulurken, kamu işçilerine gerçekleşen enflasyon oranında bir zammı bile çok görmek sosyal adalet ilkesine uygun düşmez" diyen Uslu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Memurlara yüzde 4 ve yüzde 4.5 oranında zam uygulaması söz konusu iken işçileri daha düşük bir zamma razı olmaya zorlamak en azından haksızlığa razı olmamızı istemektir ki bunu kabul etmemiz mümkün değildir.

Bir yandan yüzde 13'lük ekonomik küçülmenin bedelini ödediğimiz gibi, Hükümetin enflasyonla mücadele ve kamu açıklarının faturasını da sadece işçilere yüklemeye çalışması, yalnız kamu işçilerinden fedakarlık beklemesi de başka bir haksızlıktır."

TÜRK İŞ, AKP GENEL MERKEZİ'NE YÜRÜYECEK

Kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Türk İş çeşitli eylemler yapıyor.

Bugün 81 il'de AKP il örgütlerinin önünde yapılacak kitlesel basın açıklamalarının yanı sıra, Ankara'da ayrıca büyük bir eylem hedefleniyor.

Türk İş'ten yapılan açıklamada, "Ankara'da Türk İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun katılımıyla bugün gerçekleşecek olan eylem için saat 18.00'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanılacak, ardından AKP Genel Merkezi'ne yürünecektir" denildi.

Bu arada, Türk İş, 81 il'de AKP il örgütlerinin önünde bugün yapacağı eylemin saatini katılımın daha fazla olması ve mesainin aksamaması gerekçesiyle 12.30'dan 18.00'e aldığını duyurdu.