Londra"da Türk mutfağının en eski ve en iyi temsilcilerinden biri olan Kazım Akkuş"u, restoran dünyasında herkes 'Kazım usta' olarak tanıyor. Bir otelin mutfağında ahçı yardımcısıyken giydiği beyaz önlüğünü tam 35 yıldır gururla taşıyor ve ağaran saçlarına rağmen mutfaktan çıkmayan Akkuş,1.5 milyon sterline (yaklaşık 3.500 .000 TL) jet satın alıyor.

Yılda birçok defa Türkiye"ye gitmek zorunda kaldığını ve her defasında bilet yada yer bulma sıkıntısı yaşadığını söyleyen Akkuş, “Bu yaştan sonra havaalanlarında kuyruk beklemek istemiyorum.Yıllardır seyahat ediyorum ve artık kendi uçağım olsun istiyorum. Geçtiğimiz hafta bir uçak fuarında gördüğüm uçak çok hoşuma gitti ve yakın zamanda almayı düşünüyorum” diye ifade etti.

İngilizlere tavla oynamayı öğretiyor

Londra"da sadece bir kaç Türk restorantının bulunduğu yıllarda bir akrabasıyla birlikte restorant patronu olmaya karar veren Akkuş, 1974 yılında West End bölgesinde "Efes"in kapılarını müşterilerinin hizmetine açar. Kısa bir sürede İngilizlerin vazgeçilmez mekanlarından biri haline gelen Efes, Türkiye de gazinolar dönemi biterken, 35 yıl ayakta kalmayı başarır ve Londra"nın Maksim"i olarak ün yapar.

Kazım usta, burada İngiliz müşterilerine Türk yemeklerini tanıtmakla kalmaz, tavlada öğretir.İngilizleri tavla oynamak için sıraya girdiğini söyleyen Akkuş, “Eskiden ben kazanırdım ve koltuklarının altına tavlayı koyardım. Şimdi değişti, onlar koltuğumun altına tavlayı koyuyorlar" diyerek, kahkahalar atıyor.

Efes 2"de zaman 35 yıl öncesinde durmuş gibi...Siyah-beyaz smokin giyen papyonlu garsonlar, alevli dev meyve tabakları taşıyan komiler, dansözler, şık kıyafetleriyle sanatçılar ve patlayan şampanyalar.Restorantın duvarlarını ise aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu politikacıların, dünyaca ünlü sanatçıların ve yazarların imzalı fotoğraflarının yanı sıra, Kazım usta"nın Türkiye"nin dört bir yanından getirdiği tesbihler süslüyor.

Sigarayı bıraktı, tesbih çekmeye başladı

Akkuş için tesbihlerin ayrı bir önemi ve anlamı var. İlk tesbihini tam 23 yıl önce aldığını söyleyen Akkuş, “İlk tesbihimi sigarayı bıraktığım gün aldım. 23 yıl önceydi...Sigarayı bırakmak çok zordu benim için...Tesbih bana sigarayı unutturdu”diye ifade etti.

Londra"nın Freeman"i Kazım Usta

Kazım Akkuş, Kraliyet geleneğine sıkı sıkıya bağlı İngilizler için oldukça anlamlı olan "Freeman" ünvanına sahip.İngiltere"de 1200"lü yıllardan bu yana dağıtılan ve Lordlar ile toprak sahipleri dışında kalanlar arasından seçilen kişilere layık görülen "Freeman" ünvanına hak kazanan 3 Türk var. Sultan Abdulaziz,Londra"nın merkezinde açtığı Efes restoranları ile tanınan Türk işadamları Kazım Akkuş ve Remzi Gür.

Londra"nın köprülerinden öncelikli yararlanma hakkına sahip, şehirde kılıçla ya da sarhoş dolaşabilme hakkı olan; Prenses Diana"dan Nelson Mandela"ya, Florence Nightingale"den Winston Churchill"e tarihe mal olmuş isimlerin layık görüldüğü ünvana hak kazanan Kazım usta, Londra"daki Türk medyasının yanı sıra İngiliz gazetecilerinde yakından tanıdığı bir isim.Ülkenin önde gelen gazete ve dergilerinde hakkında bir çok haber ve makale bulunuyor.

Hürriyet