Korsan saldırılarının arkasında Londra var

İspanyol radyosu Cadena ser tarafından elde edilen askeri istihbarat raporuna göre 4-5 Somalili korsan grubundan en az biri hangi gemiye saldıracakları konusundaki bilgileri Londra merkezli danışmanlardan elde ediyor.

Rapora göre kaçırılan Türk Karagöl, yunan titan ve İspanyol Felipe Ruano bu düzenin nasıl işlediğini gösteren en iyi üç örnek.

"Burası Londra - Somalili korsanların gizli istihbarat operasyonlarının başkenti" diye bir haber hazırlayan İngiliz Guardıan gazetesi ise Karagöl'ün nasıl kaçırıldığını araştırdı. İşte Türk gemisinin kaçırılma detayları...

Türk denizciler hemen etkisiz hale getirildi ve 5 bin 850 tonluk tanker Somali'deki bir limana çekildi. Geminin sahipleri fidye için pazarlık yaparken gemi bu limanda iki ay boyunca rehin tutuldu. Güvenlik yetkilileri dünyanın gemicilik merkezlerinden biri olan Londra'da çok iyi konumlarda görev alan istihbaratçıların gemiler hakkında inanılmaz ayrıntılı bilgilere ulaşabildiğini söylüyor. Karagöl'ün kaçırılmasında korsanlar, yalnızca geminin planları, kargo, rotasına sahip değildi. Birkaç gün önceden saldırıyı nasıl yapacakları konusunda hazırlık yapma imkanına da sahipti. Türk gemisine düzenlenen saldırı korsanlığın bölgesel olmaktan çıkıp Londra'ya kadar uzanan küresel bir suç ağına dönüştüğünü gösteriyor.


Türkiye'deki Yardımcı Denizcilik şirketinden Haldun Dinçel, korsanların gemiden sık sık Londra'daki bazı numaraları aradıklarını söylüyor. Görüşmeler korsanların yanlarında getirdiği uydu telefonları aracılığıyla yapılıyordu. Guardian gazatesine telefonla konuşan Dinçel, korsanların en çok görüştüğü merkezlerden birinin Londra olduğunu ifade etti, "Korsanların başındaki kişi her gün Londra, Dubai ve Yemen'den insanlarla görüşüyordu" diye konuştu. Bu danışmanların kim olduğu belli değil, kaçırılan geminin sahibi olan şirketten Dinçel, korsanlara bilgi verenlerin sektörün içinden birileri olduğuna inanıyor. "Gemiyi tanıyorlardı, kargoyu tanıyorlardı, durulacak limanları, rotayı her şeyi biliyorlardı. İşlerini biliyorlardı." Denizcilik uzmanlarına göre kaçırılan gemiler için pazarlıkların büyük bir bölümü de Londra üzerinden yapılıyor. Dincel ise korsanların Süveyş Kanalı'nda da adamları olduğuna inanıyor. Gemi kanalı terk ettiği andan itibaren tüm hareketleri izleniyordu. Pazarlık yapan korsanlar ise ABD'de yıllarca yaşamış olan ve iyi eğitim görmüş kişilerdi.

vatan