ADEN Körfez"ini talan alanına çeviren ve son olarak silah yüklü bir Ukrayna gemisini ele geçiren Somalili korsanlar bu kez Sabancı ailesinden armatör Yalçın Sabancı"ya ait Ya/Sa Denizcilik"in gemisini kaçırdı. NATO"nun şişme botlarla "avlanan" Somalili korsanların üzerine aralarında Türk fırkateyni Gökova"nın da bulunduğu 7 savaş gemisi göndermesine rağmen pervasız saldırılar durmadı. Marshall Adaları bandırasına sahip "M/V Yasa Neslihan" isimli geminin önceki gün saat 12.30 sıralarında kaçırıldığını Brüksel"deki NATO merkezi doğruladı. Kaptan İbrahim Örnekoğlu "kaçırıldık" mesajını iletebildi.

Bir daha gemi ile temas kurulamadı. Şirket avukatı korsanlardan da temas ya da talep gelmediğini söyledi. 20 Türk mürettebatı bulunan geminin halen Somalili korsanların elinde olduğu bildirildi.

Demir taşıyordu

Denizcilik Müsteşarlığı ve görev alanında Somali"nin de olduğu Türkiye"nin Adis Ababa (Etiyopya) Büyükelçiliği"nden alınan bilgilere göre olay şöyle gerçekleşti: Kanada"dan Çin"e 77 bin ton demir cevheri götüren Neslihan gemisi, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz"i geçtikten sonra yoluna devam etmek için Aden Körfezi"ne çıktı. Gemi rotasında giderken sayıları belirlenemeyen korsanlar, hızlı sürat motorları ile gemiye yanaştılar. Korsanlar, çengelli halatlar atarak gemiye çıktılar.

Kaptan: Kaçırıldık

Bu arada geminin kaptanı, Ya/Sa"nın İstanbul Küçük Çamlıca"da bulunan merkezine "Kaçırıldık" mesajını iletti. Ancak gemi ile merkez arasındaki irtibat kısa süre içinde koptu. Gemi kaçırıldığı noktadan 180 - 200 mil uzaklaştırılarak, Somali"ye daha yakın kıyılara götürüldü. Denizcilik Müsteşarlığı da Dışişleri Bakanlığı"nı kaçırma olayından haberdar etti. Dışişleri, NATO"dan güvenlik güçlerinin 20 Türk mürettebatın kurtarılması için devreye girmesini istedi. Ancak gemide personel bulunduğu için NATO"nun doğrudan müdahale edemediği bildirildi.

Türkiye"nin Adis Ababa Büyükelçiliği yetkilileri olayla ilgili şu bilgiyi verdiler: "Denizcilik Müsteşarlığı"nın kaçırılmayla ilgili yazısı elimize ulaştı. Somali görev alanımızda. Ancak bu ülkede hiçbir otorite olmadığı için başvuru yapılacak makam da bulunmuyor.

Mogadişu"yu isteyen var

Somali"de bakanlıkların birçoğu, hükümet ülkede denetimi kaybettiği için Nairobi"ye (Kenya) kaydırılmış durumda. Birçok korsan grubundan bahsediliyor. Bu grupların hepsi, çok yüksek fidye istiyorlar. Aralarında, başkent Mogadişu"nun kendilerine teslim edilmesini isteyenler de var. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen irtibat kurma çalışmalarımız sürüyor. Kaçırılma olayında somut bir şey yapacak olan yine de NATO"dur."

Şirket avukatı korsanlardan da temas ya da talep gelmediğini söyledi.

Babacan: Her türlü girişim yapılıyor

İstanbul"da panele katılan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile görüşerek, kaçırma olayıyla ilgili geçmiş olsun dileklerini iletti. Babacan, mürettebatın güvenli şekilde kurtarılması için Türkiye"nin her türlü girişimi yaptığını söyledi.
HÜRRİYET