Şubatta 200 işadamıyla bu ülkeye gideceklerini söyleyen Türk - Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, “Liderlerin buna çözüm bulması lazım. Türkiye bu zirveye ev sahipliği yapabilir” dedi.

Mısır"da yoksulluk ve 30 yıldır süren Hüsnü Mübarek yönetimine karşı 30 bin kişinin katılımıyla başlayan protestolar bu ülkede yatırım yapan firmaları da endişelendirdi. Türk - Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, “Liderlerin buna biran evvel toplanıp çözüm bulması lazım. Türkiye bu zirveye ev sahipliği yapabilir” dedi.

Ülkede bugüne kadar gerçekleşen en büyük muhalif protesto haline gelen gösterilerin ana nedeninin yoksulluk ve işsizlik olduğunu söyleyen Zuhal Mansfield,“Bu konularda çözüm bulunmadığı sürece netice değişmez. Bu konuda Mısır çok iyi şeyler yapıyordu. Yüzde 6"lık bir büyüme yakalamıştı. Ama 82 milyon nüfus var yüzde 40"ı yoksul. Bu yüzde 40"lık kesimin günlük geliri 2 doların altında. Bu nedenle atılan adımlarla hemen refaha kavuşulması mümkün değil” diye konuştu.

"Ticari kaygımız yok"

Mısır adına endişeli olduklarını ifade eden Mansfield, şöyle devam etti: “Gençler adına, ülke adına endişeliyiz ama ticari kaygımız yok. Ülke kendi siyasi dengesini bulacaktır” dedi.
Şubat ayının ikinci haftasında bu ülkeye bir ziyaret yapmayı düşündüklerini açıklayan Mansfield, “Şu ana kadar bu geziyi iptal etmeyi düşünmedik. Demokratik ortamlarda insanlar reaksiyon verirler. Mısır"a 200"ün üzerinde işadamıyla gidiyoruz” diye konuştu.

"Türkiye"de zirve yapılmalı"

Tunus ve Cezayir"de de yoksulluğun had safhada olduğunu kaydeden Mansfield, “Bu nedenle liderlerin buna biran evvel çözüm bulması lazım. "Komşun açken sen nasıl tok yatarsın" düşüncesiyle buna çözüm bulunması gerek. Afrikalı ve İslami liderler bir araya gelip "yoksulluğa çözüm zirvesi" yapmalı” dedi.

Türkiye"nin bu zirveye ev sahipliği yapabileceğini söyleyen Mansfield, “Başbakanımız bu zirveye liderlik edebilir. Yoksulluk zirvesinde, "neler yapabiliriz, yoksulluğu nasıl çözebiliriz" gibi konuları konuşabiliriz” diye konuştu.

Beymen gelişmeleri takip ediyor

2005 yılından bu yana Mısır"ın başkenti Kahire"de mağazası bulunan Beymen"in Genel Müdürü Elif Çapçı da, şu aşamada yatırımlarıyla ilgili herhangi bir değişiklik olmadığını söyleyerek, yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

Şahin: Fabrikamız sorunsuz çalışıyor

Mısır"da yaşananları endişeyle izlediklerini belirten Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin şunları söyledi: “Fabrikamızın bulunduğu İskenderiye Bölgesi"nde herhangi bir gösteri yok. Fabrikamız sorunsuz çalışmasını sürdürüyor. Olaylar Kahire"de yaşanıyor. Öte yandan Mısır"da özellikle ekonomik konular ve dışa açılmada ciddi hamleler yapıldı. Bunlardan vazgeçileceğini sanmıyorum. Ortadoğu coğrafyasında bu hareketlenmeler bir süre devam edebilir. Dikkatle izlemekte fayda görüyorum.”

Satıcı: Mısır yoluna devam edecek

Mısır"da sanayi bölgesi kuran işadamı Oğuz Satıcı, Mısır"ın son yedi yılda büyümesini sürdüren bir ülke olduğunu kaydederek şöyle devam etti:
“Mısır"ı Kuzey Afrika"daki hareketlenmeyle paralel bir hareket içinde düşünmek doğru olmaz. Kendi günlük siyaseti içinde çeşitli sıkıntılar zaman zaman oluyor. Çünkü gelişmekte olan bir ülke. Paralel bir hareket olarak algılanması yanlış olur.
Öngörülerimize göre Mısır yoluna devam edecek. Bölgenin barışı açısından bu çok önemli. Mısır"da yaşanacaklar bölgeyi hatta dünyayı da etkiler.”

250 Türk firması faaliyet gösteriyor

- Mısır, firmalar için ucuz işçilik, ucuz enerji ve serbest ticaret anlaşmaları nedeniyle yatırım için cazip bir ülke konumunda.
- Türk firmalarının Mısır"da 1.5 milyar doların üzerinde yatırımı bulunuyor.
- 250"nin üzerinde Türk firması ve 70 fabrika Mısır"da faaliyet gösteriyor.
- Türk firmaları yaptıkları yatırımlarla 80 bin Mısırlıya istihdam sağlıyor.
- Türkiye - Mısır toplam dış ticaret hacmi ise 4 milyar dolar.

Mısır"da mevcut bazı yatırımlar

- Nile-Cordsa
- Betek Egypt
- Evyap Egypt
- Beymen
- Damat
- Aksa Egypt
- Egypt Turkish Electric Co.
- Turkish Lighting Co.
- Gülteks Egypt
- DYP-SYPES
- Denk Aboelela Textile
- Şahinler Holding
- Günsa
- Bericap
- Hilteks
- İzmir Tekstil
- Mugi
- Switch

EYLEM TÜRK/Milliyet