Üroloji Bölümü uzmanı Doç. Dr. Ümit Yener Tekdoğan, yaptığı açıklamada mesane tümörünün ürolojik sistem içinde prostat kanserinden sonra en sık rastlanan hastalık olduğunu ve özellikle bazı iş kollarında kullanılan kimyasalların bu hastalık için tehlike oluşturabileceğini dile getirdi. İdrar kesesinde oluşan tüm iyi ve kötü huylu urlara verilen ismin mesane tümörü olduğunu kaydeden Tekdoğan, erkeklerde daha fazla görülen bu vakanın oluşma yaş ortalamasının 50 olarak kabul edilmesine rağmen, Türkiye gibi fazla sigara tüketiminin olduğu ülkelerde bu hastalığın daha erken yaşlarda da görüldüğünü söyledi.

Mesane tümörünün yüzde 90'ının kötü huylu olduğunu kaydeden Tekdoğan, en büyük belirtinin ise idrarda kanama olduğunu açıkladı. Tekdoğan, "Kanamaların genellikle ağrısız olarak görüldüğü, bazen hiçbir belirti olmadan rutin kontroller sırasında veya sistoskopi denilen mesane içini incelemek için yapılan tanısal girişimler sırasında ortaya çıkabilir. Mesane tümörlerinin erkeklerde görülme sıklığının kadınlara oranla yaklaşık 4 kat daha fazladır.

Ancak kadınlarda görüldüğü zaman daha kötü seyirli olma eğiliminde olur. Yapılan araştırmalarda boya, tekstil, kauçuk, deri ve kimya sektöründe çalışanlarda mesane tümörü vakası yüzde 20 ile 25 oranında görülmektedir. Bu sanayi sektöründe kullanılan bazı kimyasallar mesane tümörü oluşumuna neden olmaktadır. Bunların yanı sıra sigara, radyasyon tedavileri, yanlış uygulanan diyetler, kronik idrar yolu enfeksiyonları ve şistomiyaziz denilen parazitler enfeksiyonlar mesane tümörü için risk faktörü olarak sıralanabilir" dedi.

"MESANE TÜMÖRÜNE KARŞI MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİ ARTTIRILMALI"

Doç. Dr. Ümit Yener Tekdoğan, hastaların tedavi sonrasında mutlaka sigarayı bırakması tavsiyesinde bulunarak, meyve ve sebzeden zengin bir beslenme sistemi oluşturulması gerektiğini söyledi. Tekdoğan, "Başlangıçta kapalı yolla yapılan mesane tümörünün çıkarılması hem tanı ve evrelemeyi sağlar, hem de tedavinin ilk basamağıdır. Daha sonra hastalığın evre ve derecelerine bağlı olarak ileri tedaviler gerekecektir. Kasa nüfuz etmemiş tümörlerde kapalı olarak tümör çıkartılması ve mesane içine verilecek ilaçlar en etkin tedavi yöntemidir.

Eğer tümör kasa geçmişse, hastalığın ve hastanın durumuna göre radikal sistektomi en etkili cerrahi yöntemdir. Hastaların tedavi sonrasında mutlaka sigarayı bırakması gerekir. Meyve ve sebzelerden zengin bir beslenme sistemi oluşturulmalı, risk taşıyan iş kolunda çalışanların daha uygun bir iş seçmesi gerekir. Ayrıca en az 5 yıl boyunca kanser takiplerinin yaptırılması hayati önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.