Kıbrıs Rum yönetimi, hafta başında havaya uçan askeri üslerinin imha ettiği elektrik santralleri nedeniyle çok büyük enerji ihtiyacı duymalarına rağmen, KKTC’nin uzattığı yardım elini kabul etmiyor.

KKTC Enerji Bakanı Sunat Atun, İsrail ve Yunanistan’a acil santral siparişi veren Rumların, hazır olmasına rağmen elektrik talebinde bulunmadığını açıkladı.

İsrail jeneratörleri yolda

Rum yönetimi Ticaret ve Turizm Bakanı Antonis Paşalides ise Yunanistan ve İsrail ile yaptıkları temaslar sonucunda ihtiyaçlarını karşılayacak elektriği temin edeceklerini duyurdu. Bu çerçevede İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, 10 büyük jeneratör taşıyan bir yardım gemisinin önceki gece Rum yönetimine yola çıktığını açıkladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kazanın olduğu pazartesi günü Rumlara 120 megawatt elektrik verme teklifinde bulunmuştu.

Hristofyas’ın sarayını bastılar

Bu arada deniz üssündeki patlamanın ardından Rum lider Dimitris Hristofyas’a yönelik protestolar devam ediyor. Önceki gece Lefkoşa Rum kesiminde toplanan binlerce Rum, gece yarısının ardından Başkanlık Sarayı’nın kapısını kırarak, bahçesine girdi. ‘Katil devlet’ diye sloganlar atan protestocular, sorumluların yargılanıp hapse atılmasını istiyor. Evangelos Florakis üssünde Rumların 2.5 yıl önce Suriye’ye giden gemiden el koydukları barut konteynırları infilak etmiş, 12 kişi ölmüş, üsle birlikte enerji santralı da kullanılamaz hale gelmişti.