Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Bigalı, ülkedeki seçim sonuçları hakkında sorduğu soru yüzünden Cezayir basını tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. L’Expression Gazetesi “Türk elçi Cezayir ’in hâlâ Ankara’nın himayesinde olduğuna inanıyor” yorumunda bulundu

O SORU
Seçimleri yerinde izlemek üzere Cezayir ’e giden Avrupa Birliği gözlemci heyetinin düzenlediği basın toplantısına Türkiye Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı da katıldı. Bigalı, toplantıda gözlemci heyetteki İspanyol parlamenter Jose Ignacia Salafranca’ya “ Cezayir makamları neden partilerin aldıkları oyları vilayetine göre açıklamadı?” sorusunu yöneltti. Salafranca da sonuçların anayasa konseyi tarafından açıklanacağı yanıtını verdi.

Ancak Cezayir basını bu soru nedeniyle Türk büyükelçi hakkında adete bir linç kampanyası başlattı. Liberte Gazetesi Bigalı’nın sorusunu “Türkiye Büyükelçisi’nin Cezayir ’in içişlerine müdahalesi” olarak yorumladı. Haberde Bigalı için “AB misyon şefi ile basın arasına girmeye tereddüt etmedi” yorumunda bulunuldu.

"İÇİŞLERİNE MÜDAHALE"
Günlük L’Expression Gazetesi “Türk Büyükelçi görevinin dışına çıktı” başlığıyla verdiği haberde “Cezayir’in hâlâ Ankara’nın himayesinde olduğuna inanan Türk Büyükelçi Ahmet Bigalı, seçim sonuçlarının il il açıklanmasını isteyerek diplomat rolünün dışına çıktı” yorumunda bulundu. Bigalı’nın “davet edilmediği bir basın toplantısına geldiğini” savunan gazete, sorduğu sorunun “siyasi bir tavır alma” ve “egemen bir devletin içişlerine karışma” olarak algılandığını yazdı. Gazete, büyükelçinin tavrını “Türkiye’nin kendi modelini Arap devletlerine ihraç etme hevesinin göstergesi” olarak da tanımladı.

"GÖREVİMİN BİLİNCİNDEYİM"
L’Expression Gazetesi ’ne açıklamada bulunan Bigalı, toplantıya kendisiyle beraber 12 büyükelçinin daha katıldığını belirtti. Soru sorma özgürlüğü olduğunu hatırlatan Bigalı, “Söz almam kesinlikle bir siyasi tavır değildir ve kendisiyle mükemmel ilişkilerimizin olduğu egemen bir ülkenin içişlerine kesinlikle karışmama konusundaki sorumluluğumun bilincindeyim” ifadelerini kullandı.