İzmir'in Dikili ilçesinde 580 dönümlük sera alanıyla bu alanda Avrupa'nın en büyük üretimine sahip Agrobay firması Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, Avrupa ve Rusya pazarına yapılan ihracatın her yıl yüzde 15-20 oranında arttığını, üretimin gerilediği yaz aylarını da değerlendirebilmek amacıyla alternatif pazarlara yöneldiklerini ifade etti.
Modern seralarda topraksız yöntemle üretilen sebzelerin Türkiye'nin yaş sebzede üretim kalitesini artırdığını, Avrupa pazarında aranan ürünler ürettiklerini ifade eden Şentürk, 2010-2011 sezonunda özellikle İngiltere pazarına yönelik ihracat artışı yakaladıklarını ifade etti.
 
Sezonun şu ana kadar sorunsuz ilerlediğini, 14 bin tona yakın olan üretimin tamamına yakınının ihraç edileceğini kaydeden Şentürk, 'İhracatın bu sezon geçen sezona göre yüzde 20 oranında artmasını bekliyoruz. Gümrük kapılarında yaşanan sorunlar ve Türkiye'deki bürokratik yavaşlığa rağmen ihracatımızı her yıl ortalama bu oranlarda artırabiliyoruz' dedi.
 
Her yıl yaz aylarının başlamasıyla Avrupa ülkelerinde üretimin başlaması nedeniyle Rusya pazarının alternatifsiz hale geldiğini kaydeden Şentürk, bu nedenle bu dönemde ihracat fiyatlarının önemli miktarda gerilediğine işaret etti.
 
HAC TURİZMİ
 
Ortadoğu ülkelerinde ise yaz aylarıyla birlikte aşırı sıcaklar nedeniyle üretimin azaldığına dikkati çeken Şentürk, şöyle dedi:
 
'Ortadoğu'da Hac turizmi nedeniyle başta Suudi Arabistan olmak üzere Katar, Yemen ve Suriye çok cazip pazarlar haline geliyor. Bu pazarlar tüketimleriyle Avrupa'yı aşabiliyor. Bu pazarlara daha önce ihracat yapmaya çalışmış ancak bazı engellemeler nedeniyle başarılı olamamıştık. Ancak şu anda Türkiye ile bu ülkeler arasındaki ilişkiler eskisine göre çok daha iyi. Bunu değerlendirmek istiyoruz. Bu yıl Dubai'ye deneme ihracatı yapacağız. Ortadoğu'ya ihracat Dubai merkezli olarak yapılıyor. Başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Bu pazarın açılması halinde Türkiye'nin yaptığı domates, biber ve diğer sebze türlerindeki ihracatı, önemli oranda artacaktır.'
 
Şentürk, topraksız yöntemle yapılan sera üretimine yatırımcının artan bir ilgisinin olduğunu kaydederek 2010-2011 sezonunda 2 bin dönümlek sera alanı yatırımı yapıldığını ve toplam modern sera alanının 7 bin dönüme ulaştığını da sözlerine ekledi.