SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü öğretim üyeleri Doç.Dr. Koray Topgül ve Yrd.Doç.Dr. Savaş Yürüker, tek kesiden laparoskopik cerrahi tekniğiyle (SİLS) dünyada ilk kez hamile bir kadının göbeğinden girip safra kesesi ameliyatı yaptı.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran 27 yaşındaki 6 aylık hamile Yasemin Kırış'ın safra kesesinde çok sayıda taş olduğu saptandı. Daha önce de kendisine 2 kez `pankreas bezi iltihabı' tanısı konulan Yasemin Kırış'ın safra kesesinde bulunan çok sayıda taş, sağlık durumunun kötüye gitmesine neden oldu. Bunun üzerine Doç.Dr. Koray Topgül ve Yrd.Doç.Dr. Savaş Yürüker, Yasemin Kırış'ın ameliyat edilerek safra kesesinin alınmasına karar verdi.

Ameliyat geçen pazartesi günü gerçekleştirildi. Doç.Dr. Koray Topgül, "Bu teknik Türkiye'de de yeni yeni uygulanmaya başlıyor. Literatür taraması yaptık. Dünyada ilk kez hamile bir bayana bu teknikle ameliyat yapıldı. Özel cihazlarla hastanın karın deliğinden sadece tek kesiden içeri girildi ve cihaz yardımıyla safra kesesi alındı. Ameliyat 85 dakika sürdü. Hasta aynı gün taburcu edildi" dedi.

Ameliyatının çok iyi geçtiğini ve şu an durumunun çok iyi olduğunu belirten Yasemin Kırış ise, "Hiç ameliyat olmamış gibiyim. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.- vatan