Radikal Gazetesi'nin haberine göre, Namibya’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde görevli diplomat E.M., konakladığı oteldeki temizlik görevlisi tarafından tecavüzle suçlandı. E.M., ‘kadının rızasıyla’ birlikte olduklarını, istediği parayı vermeyince tecavüz etmekle suçlandığını iddia etti. Namibya basını ise olayın örtbas edildiğini savunuyor.

Türkiye ’nin Namibya Büyükelçiliği, henüz bir binası olmadığı için faaliyetini başkent Windhoek’teki Hilton Oteli’nde sürdürüyordu. Ülkedeki gazetelerden Confidente, 17 Mayıs günü yayımladığı haberde, oteli aynı zamanda rezidans olarak kullanan Türk diplomat E.M.’nin, 13 Mayıs Pazar günü saat 21.00’de odasını temizlemeye gelen görevliye tecavüz ettiği iddiasına yer verdi. Otel görevlisi, Türk diplomatın tecavüzle yetinmeyip fotoğraflarını da çektiğini ve olayı başkalarına söylemesi halinde fotoğrafları kullanmakla tehdit ettiğini de öne sürüyordu.

Otelden taşındılar

Confidente gazetesinin haberinde, otel çalışanlarının “Otel yönetimi olaydan sonra kapalı kapılar arkasında 1 saatlik bir toplantı yaptı ve olayı kapatmaya karar verdi” görüşlerine yer verilirken, Türk diplomata herhangi bir suçlama yöneltilmediği ve olayın kapatılmasının kararlaştırıldığı kaydedildi. Haberde, Türk diplomatın olaydan sonra otel yetkililerini bilgilendirirken, “İsteğiyle birlikte olduk, karşılığında istediği parayı vermeyince tecavüz suçlamasıyla karşılaştım” dediği belirtilirken, Türk Büyükelçiliği de olaydan sonra Hilton’dan taşındı.

‘Prezervatif kullandım’

Türkiye Büyükelçiliği’nin Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yer alan Namibya elçiliği telefon numarasını aradığımızda da Hilton Oteli’nin santral görevlisiyle karşılaştık. Görevli, elçilik personelinin Hilton’dan ayrıldığını söyledi.

Gazete haberine göre, olaydan sonra E.M. ile Namibya Büyükelçisi, otel yönetimiyle bir görüşme yaptı ve E.M., otel yöneticilerine bir kez daha, “Tecavüz yok ama birlikte olduğumuz doğru” dedi. E.M.’nin olayın tecavüz olmadığını kanıtlamak için o gün prezervatif kullandığını söylediği de belirtildi. Bazı otel görevlileri de tecavüze uğradığını belirten otel çalışanı ile diplomat arasında ilişki olduğu iddiasında bulundu. Gazete, otel görevlisi kadının başlangıçta olayı doğrulayıp, yöneticisiyle konuştuktan sonra konuşmaktan vazgeçtiğine dikkat çekti. Türk Dışişleri yetkilileri ise olayın Ankara’ya da yansıdığını, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını ifade ettiler. Olay hakkında bir açıklama yapan otel yetkilileri ise iddia sahibi personele yetkili kurumlara bilgi vermesini ve tıbbi yardım almasını önerdiklerini belirtti. Açıklamada, “Konuklarımızın ve çalışma arkadaşlarımızın özel yaşamına saygı bizim için son derece önemlidir. Bu nedenle olayla ilgili daha ileri yorumlar yapamayız” denildi.

Eski IMF Başkanı da tacizle suçlanmıştı

IMF’nin eski başkanı Dominik Strauss-Khan da ABD’de kaldığı oteldeki temizlik görevlisini taciz etmek suçlamasıyla tutuklanmış, ardından delil yetersizliği gerekçesiyle serbest kalmıştı.