Almanya"nın Tübingen kentinde Türk Kültür Derneği Camisinde Max Heidelberger imamlık yapıyor. Almanya"daki camilerde görev yapan tek Alman imam olan Max Heidelberger, cuma namazları için Türkçe de öğrendi.

Tübingen"de yaşayan Müslümanlar şehir merkezindeki Türk Kültür Derneği Camisinde, Alman İmam Max Heidelberger"in arkasında namazını kılıyor.

Camideki Müslümanlar arasındaki tek Alman Müslüman 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Max Heidelberger 2007 yılından bu yana Türk Kültür Derneği Camisinde imamlığı sürdürüyor.

“Hıristiyanlığı sorguladım”

Hıristiyanlığı sorguladığını ve islamı seçtiğini anlatan Max Heidelberger, “Aslında burada Türk bir hoca vardı ama Türkiye"ye geri dönmek zorunda kaldı. Yerine gelen vekil imamın ise oturma izniyle ilgili sorunu çıktı. Zaten önceki hoca tatile çıktığında ya da başka işlerinden dolayı burada bulunamadığında ona vekâlet ettiğim için buradaki imamlık görevini de aniden bana verdiler. Çünkü cemaate Cuma namazı kıldırabilecek başka bir kimse mevcut değildi” diyerek ilk görev aldığı zamanı anlattı.

Heidelberger büyükannesinden öğrendiği Hıristiyanlığı çocukluğundan beri sorgulamaya başladığını belirterek, “Hıristiyanlıktaki "baba oğul ve kutsal ruh" şeklindeki teslis inancının manasını zaten hiçbir zaman anlayamamıştım. Ya da vaftiz gibi başka adetlerin insanların imanından ve yaptıkları ibadetlerden neden daha önemli olduğunu bir türlü anlayamamıştım. Bu tür konular benim için sorun yaratıyordu. Şimdi huzurluyum" şeklinde konuştu.

İlk cami ziyareti

Ergenlik çağındaki Max Heidelberger, merak ettiği için bir Faslı arkadaşından Arap alfabesini öğrenmek istediğini ve Arapça ile tanıştığını kaydetti. Ancak İslam dinine olan ilgisi çok daha sonra bir cami ziyaretinde başladığını da kaydeden Max Heidelberger, şunları söyledi:

“Bir gün Faslı arkadaşım beni camiye götürdü. Bana önceden nasıl abdest alınacağını ve namaz kılınacağını anlattı. Daha önceden hiç camiye gitmediğim için ona eşlik ettim ve aynı gün namaza katıldım. O zamanlar Arapça olduğu için vaazı anlamamıştım ama ortam çok hoşuma gitmişti. Artık caminin güzel bir yer olduğunu biliyordum ve oraya tekrar gitmek istiyordum.”

Böylece Max Heidelberger İslam diniyle daha fazla ilgilenmeye başladığını ve Kur"an meallerini de okumaya başladığını söyledi. Lise"yi bitirmek üzereyken İslam dinine geçme kararını alan Max Heidelberger, İslam Bilimleri Fakültesi"nde dini bilgisini ilerlettiğini ve Arapça öğrenmek için bir sene Suriye"de kaldığını kaydetti.

Türkçe öğrendi

Geri döndükten sonra Almanya"daki Müslüman cemaatlerle düzenli olarak ilişki kuran Max Heidelberger, bunların arasında sonradan vaazlar verdiği Tübingen"deki bağımsız Türk Kültür Derneği"nde de görevler alıyor ve burada Max"a “Bilal” isimi veriliyor.

Başlangıçta Türkçe bilmeyen Max Heidelberger"in, vaaz ve hutbeleri Almanca olarak vermesi ve imamlık yapması cemaat tarafından pek olumlu karşılanmıyor. Bu durum özellikle yaşlı ve Almanca bilmeyen dindarlar için sorun olunca Heidelberger Türkçe öğrenmeye başlıyor ve kısa süre sonra da Türkçe vaaz vermeye başlıyor. Bir sene dahi geçmeden, cemaatin yeni imam Max Heidelberger (Bilal) hakkındaki fikri değişiyor ve kabulleniyor. / internet ajans