KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü desteği ve SETA işbirliğiyle yürütülen ‘Toplumun Kültür Politikaları ve Medyanın Kültürel Süreçlere Etki Algısı’ araştırması sonuçları yayınlandı. Prof. Dr. Talip Küçükcan tarafından yürütülen araştırmada Türk halkının dizi ve magazin programlarına bakış açısına ilişkin verilere ulaşıldı. 2 bin 227 kişi ile yüz yüze yapılan görüşmelerin yüzde 50.2’si kadın, yüzde 49.8’i ise erkeklerden oluştu.

GÜNDE EN AZ 2 SAAT TELEVİZYON İZLENİYOR Katılımcıların yüzde 39.2’si günde 2 saat televizyon izlediğini belirtirken, 4 saatten fazla televizyon seyredenlerin oranı yüzde 26.5. Kadınların yüzde 38.1’i, erkeklerin ise yüzde 40.3’ü 2 saat televizyon izliyor. ‘Medya güvenilir yayın yapıyor’ diyenlerin oranı da yüzde 15.4 çıktı.

MEDYA KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITMIYOR Yüzde 54 medyanın kültürel zenginlik ve çoğulculuğu yansıtmadığını, yüzde 66.7 ise TV yayıncılığının inanç ve değerleri zayıflatıcı nitelikte olduğunu belirtiyor. Ankete katılanların yüzde 56.3’ü TRT’nin başta Kürtçe ve Arapça yabancı dilde yayın yapan kanallar açmasını kültürel zenginlik açısından destekliyor.

TELEVİZYON DİZİLERİ OLUMSUZ ROL MODEL Dizilerin gençlere olumsuz rol model sunduğunu düşünenler yüzde 70.5 iken, yüzde 78.2 dizileri konu ve görsel olarak çocuk ruh sağlığı açısından sakıncalı buluyor. Yüzde 86.5 de dizi ve programların çocukları ve gençleri şiddete teşvik ettiği görüşünde.

MAGAZİN PROGRAMLARI BOŞANMALARI ARTIRIYOR Yüzde 78.9 dizilerin kadınları reyting amacıyla cinsel obje olarak sunduğu fikrinde iken, yüzde 79.1’lik oran evlilik programlarının Türk aile yapısı ve evliliği olumsuz etkileyeceğini, yüzde 76.2 ise dizi ve magazin programlarının boşanma oranlarının artmasında etkili olacağını düşünüyor.

Çocuklar etkilenir diyenler yüzde 84.1

DİZİLERDEKİ cinsel içerikli görüntülerin çocuk ve gençleri olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 84.1, cinsel suçları artırabileceği yönünde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 81.2’lere çıkıyor. Dizileri bütün aile fertleriyle izlemekte zorluk çeken kesimin yüzdesi 62.6’yı bulurken, yüzde 30.4’ü zorluk çekmediğini ifade ediyor. Programlardaki şiddet içerikli görüntü ve konuşmaların sınırlandırılmasını yüzde 58.5’lik kesim basın özgürlüğüne aykırı bulmuyor.
star