Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kuşadası Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından düzenlenen "2007 Yılı Türk Turizminin Genel Değerlendirilmesi ve 2008 Yılından Beklentiler" sempozyumu Tusan Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Bahadır Yıldırım, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, ADÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Yrd. Doç. Dr. Osman Çolakoğlu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası
Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ve Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı Şinasi Hurda ile sektör temsilcileri, bilim adamları ve öğrenciler katıldı.
ADÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Yrd. Doç. Dr. Osman E. Çolakoğlu, gerçekleştirdikleri sempozyumun Türkiye'de çok özelliği olan sempozyumlardan olduğunu belirterek, "Sempozyumu 1946 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlemekteyiz ve bunun için de Türkiye'de düzenlenen özel sempozyumlar arasında bulunduğumuzu düşünüyoruz. Sempozyumlarımızın başta öğrencilerimiz olmak üzere herkese fazlaca yarar sağladığının da inancındayız. Her sempozyumda turizm konusunda çok değerli hocalarımızı konuk ediyoruz. Umarım, bugünkü sempozyumumuz da daha öncekiler gibi yararlı olur" dedi.
Kaymakam Esen ise, turizm konusundaki her türlü koordinasyonda olacağını söyleyerek, "Turizm konusunda sivil toplum kuruluşları, meslek odaları temsilcileri, sektör temsilcilerine turizm konusundaki her türlü talebine duyarlı olarak, bu konuda ben de varım diyebilirim. Enerjimi ve zamanımı hiç tereddütsüz harcarım. Fakat bu sektörü döndürecek olanlar yine bu sektörün içindeki insanlardır. Kuşadası, Türkiye'nin en güzel tatil beldesi. Kuşadası olmadan Türkiye'nin tarihi olamaz. Turizm, Kuşadası'nda
başladı. Birçok büyük firma Kuşadası'na gelmiştir ve geçmiştir. Turizmi çok daha iyi yerlere getirebilmek için çok sağlam bir iradenin yanı sıra kararlılıkta gerekmektedir. Kuşadası'nın daha iyiye gitmesi için hep beraber çalışmalıyız, birlikte kararlar vermeliyiz" diye konuştu.
2007 yılı Türkiye turizminin genel değerlendirilmesinin yapıldığı, 2008 yılı turizminden beklentilerin masaya yatırıldığı toplantıda oturum başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Timur, sempozyumun Türkiye'de sürekliliğini koruyan bir sempozyum olma özelliğinin bulunduğunu belirtti. Timur, turizmin 1960 yılında kalkınma planları çerçevesinde plan kapsamına alınarak planlı bir gelişme hedeflediğini anlatarak, "80 sonrasında, özellikle 24 Ocak 1980 kararlarından sonra gerçekleşen
değişikliklerle turizmde çok ciddi ve hızlı bir hamle başladı. Devam eden senelerde hem gelişmeler hem de düşüşler yaşandı ama sürekli gelişmeyi Türk turizminde görmekteyiz. Özellikle 83 yılı sonrasında hızla gelişen turizmi daha güçlü bir hale getirmek için Turizm Bakanlığı'nın kapsamlı çalışmaları oldu. Çok güçlü teşvikler getirerek, yatak sayısı arttırılarak dünya turizm piyasasında giderek daha fazla yer alma konusu gündeme getirildi. Birçok teşvikle birlikte turizmde hızlı bir yatırım hamlesi
başladı. Turizmde yatırım hamlesi başlarken, yapılan her belirgin hata Türkiye'nin yapısal analizi yapılmadığı için sadece beş yıldızlı otel yatırımları için gelişen ve bunun yanında sektörel risklerden habersiz olan yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen bir turizm piyasası oluştu. Bu da ileriki yıllarda, o sektörel risklerden habersiz olan yatırımcılar nedeniyle sektörün geleceğini ipotek altına alan birtakım yanlışların beraberinde gelmesine neden oldu. 83 yılı, balayı dönemi olarak tabir edilen gelişme dönemiydi. Burada önemli olan, geçmiş yılı değerlendirmek kolaydır. Gelişen olumlu ve olumsuz olayları gözden geçirerek değerlendirme yapmak kolaydır, ancak yaşanacak olan turizm sezonunu değerlendirirken, orada turizmi olumsuz etkileyecek olan ya da etkileme ihtimali olan iç ve dış faktörlerin çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.
TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar ise, Kuşadası'nda büyük bir değişim yaşandığını ve Kaymakamlık tarafından çok önemli radikal kararlar alındığını belirterek, "Kuşadası'nda Kaymakamlığın girişimleriyle çok önemli radikal kararlar alındı. Ayrıca, çok başarılı bir fuar ve tanıtım dönemi geçirdik. Özellikle secure turizmde önemli oranda bir turist artışı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı ve Tusan Otel sahibi Şinasi Hurda da, Kuşadası turizmde yaşanan durgunluk döneminin farklı arayışlarla giderilebileceğini belirterek, "Kuşadası'nı yeniden eski görkemli günlere döndürebilmek için çok fazla konuşmadan icraat yaparak ve sorunları çözerek hareket etmeliyiz. Önümüzdeki dönem yine Kuşadası'nın dönemi olacaktır. Özellikle inşaatı devam eden Kongre Vadisi Kuşadası'nı Avrupa'da kongre turizminin önde gelen şehirlerinden biri yapacaktır" dedi.