Aydın"ın turistik ilçesi Kuşadası"nda milli yemeğimiz keşkek sayesinde bir çok esnaf kış sezonunda ayakta kalmayı başardı. İlçede bir çok esnaf özel keşkek günleri düzenlemeye başladı. Pizza, hamburger ve benzeri batı yemeklerinin cazibesini kaybettiğini ve Türklerin damak tadının tüm dünyaca benimsenmeye başladığını belirten Kuşadalı Aşçılardan Cengiz Karayel, “Son yıllarda kış sezonlarında keşkek can simidimiz oldu” dedi.
Ege Bölgesi'nde havaların ısınmaya başlaması ile birlikte turizm sezonu da yavaş yavaş açılmaya başladı. Türkiye"de turizmin ilk doğduğu yerlerden bir olan Kuşadası"nda bir çok esnaf yöresel yemekler ve Türk misafirperverliği sayesinde krize karşı direndi. Türk mutfağının dünya mutfağı içerisinde çok ayrı bir yeri olduğunu belirten Köfteci Hasan adlı işletmenin sahibi Hasan Özsavran ve ustası Cengiz Karayel son yıllarda geleneksel Türk yemeklerinden keşkek sayesinde işlerinin açıldığını belirttiler. İşletmeci olmasına rağmen 5 yıl önce eşinin ninesine ziyarete gittiklerinde yöresel yemek çıkarma fikrinin oluştuğunu belirten Hasan Özsavran “Kendimiz de aşcıydık, ama ninemize ziyarete gittiğimizde keşkek yedik. Tabi çok hoşumuza gidince tarifini ninemizden aldık. Kendimiz de denemeye başladık. Ustamla birlikte keşkekte kendimize özgü damak tadı oluşturduk. Özellikle serin günlerde daha çok tüketilen bu yemek Yunanlılar tarafından çok sevildi” dedi.
“SAMOS VE SİSAM ADASI"NDAN KEŞKE TURLARI DÜZENLENİYOR”
Kış sezonu boyunca pazartesi ve cuma günleri çıkardıkları keşkeğin hem işletmelerinde hem de ilçede ayrı bir canlılık oluşturduğunu kaydeden Özsavran, “5 yıl önce arada sırada pişirdiğimiz keşkek kısa zaman sonra müşterilerimiz tarafından sorulmaya başlandı. Bunun üzerine sipariş üzerine çalışmaya başladık. Daha sonra da özellikle Yunanlıların isteği ile keşkek günleri belirledik. Samos ve Sisam Adaları"ndan Kuşadası"na özel keşkek turları düzenlenmeye başladı. Atalarımızın Orta Asya"dan getirdiği geleneksel keşkek yemeği sayesinde işlerimiz daha da açıldı” dedi.
KEŞKEĞİN TARİFİ
Özel kalaylanmış bakır kapta pişirilen keşkek, çömleğin en altına koyun yada keçi eti yerleştirilir. Üzerine yıkanmış olan ve bir gün önceden ıslatılan buğday ve az miktarda nohut ekleyiniz. Hazırlanan malzemenin üzerine su ekleyin. Çömleği odun ateşinde buna imkan yoksa tüpün üzerinde bir süre pişirin. Tahta kaşık yardımı ile ezilerek pişirilen keşkek sakız kıvamına gelince üzerine sos ekleyip servis yapın.