Türkiye’nin en büyük insan kaynakları platformu Kariyer.net verilerine göre, Şubat ayında turizm sektörü yeni iş ilanları sayılarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 43 artış görüldü. Şubat ayında turizm sektörü ile ilgili toplam 932 yeni ilanı yayınlanırken, yaklaşık 3 bin 500 kişi için iş fırsatı oluştu.


Türkiye’nin son dönemlerde turizm sektöründe hızlı bir büyüme kaydettiğini belirten Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Turizm sektöründe istihdam anlamında yaz sezonuna hazırlık her yıl şubat ve mart aylarında yoğunlaşıyor. Özellikle turistik tesisler işe alımlarını ve sonrasında personel eğitimlerini bu aylarda tamamlayarak yaza hazırlanıyor. Bu yıl da aynı tablo gözlemleniyor. Ancak bu yıl sektörden gelen talepte çok önemli bir artış yaşanıyor. Şubat ayında yeni iş ilanı sayılarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 43 artış görülmesi, turizm sektörünün istihdam anlamında da iyi bir sezon geçireceğine işaret ediyor” dedi.


En çok resepsiyonist aranıyor

Kariyer.net’in verilerine göre turizm sektöründe son bir yılda en aranan ilk beş pozisyon resepsiyonist, garson, aşçı, kat hizmetleri görevlisi ve bellboy şeklinde sıralandı. Komi, barmen, animatör, rezervasyon elemanı, misafir ilişkileri elemanı, meydancı, cankurtaran, kat şefi, muhasebe uzmanı ve satış temsilcisi, çamaşırhane elemanı gibi pozisyonlar için de yoğun bir talep görüldü.
Turizmde sektöründe en büyük istihdam potansiyelinin sektörün kendine özgü uzmanlık alanlarında yoğunlaştığını belirten Yusuf Azoz, “bu talep hemen her sektörde üst sıralarda yer alan satış, muhasebe, sekreterlik gibi pozisyonları listede gerilere itmiş bulunuyor” dedi.
İş fırsatları turistik tesislerde yoğunlaşıyor

Azoz, “Turizm sektöründe iş fırsatlarının dağılımına bakıldığında, turistik tesisler en fazla istihdam sağlayan alanlar olarak dikkat çekiyor. Turistik tesislerden sonra seyahat acentaları, yemek hizmetleri ve otel ekipmanları alt sektörleri, sundukları iş fırsatlarıyla istihdama önemli katkı sağlıyor” diye konuştu.

Bu işlere talep bir yılda ikiye katlandı!

Son yıllarda turizm sektöründe belli pozisyonlara olan talepte hızlı bir artış yaşandığı görülüyor. Özellikle çamaşırhane görevlisi, aşçı yardımcısı, komi, meydancı, satış temsilcisi, muhasebe elemanı, kat hizmetleri görevlisi gibi pozisyonları için yayınlanan iş ilanlarının sayılarında en az iki katı artış yaşandığını söylemek mümkün.
En fazla artış Muğla’da

Yaz turizmi deyince ilk akla gelen illerimizden olan Muğla, turizm istihdamında da en fazla artışla başı çekiyor. Muğla’nın turizm sektörü için yeni personel talebindeki bir yıllık artış, yüzde 56’ya varıyor. Antalya’da ise artışın olmaması, istihdam potansiyelinin geçen sene ile aynı kalması dikkat çekiyor. Turizm istihdamında artışla dikkat çeken diğer şehirler ise Manisa, Edirne, Balıkesir ve Bursa olarak sıralanıyor.

Şubat’ta 13 bin 147 yeni iş ilanı ile 46 bin kişiye iş fırsatı doğdu

Kariyer.net’in istihdam endeksi verilerine göre Şubat ayında yeni iş ilanları sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış yaşandı. Şubat ayında toplam 13 bin 147 yeni iş ilanı yayınlanırken; 46 bin kişi için yeni iş fırsatı doğdu. En çok iş fırsatı sunan sektörler ise yapı, tekstil ve turizm oldu.


Kariyer.net tarafından her ay düzenli olarak açıklanan istihdam endeksi Şubat ayı verileri, yılın ilk çeyreğinde istihdamdaki istikrarlı tablonun devam edeceğini gösteriyor. Kariyer.net’in istihdam endeksi Şubat ayı verilerine göre yeni iş ilanları sayılarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artış yaşandı. 13 bin 147 yeni iş ilanının yayınlandığı Şubat ayında, 46 bin kişi için yeni iş fırsatı doğdu. En çok istihdam sağlayan sektörler ise yapı, tekstil ve turizm oldu.
İstihdam endeksi Şubat ayı verilerinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artış yaşandığını vurgulayan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Bir önceki aya göre yaşanan yüzde 2’lik düşüş, Şubat ayındaki azalan
iş günü sayısı dikkate alındığında ise yüzde 3’lük bir artış olarak hissediliyor” dedi.

 

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz şöyle konuştu:

“Turizm sektörü Şubat ayında sürpriz bir yükselişle en çok istihdam sağlayan ilk 3 sektör içine girdi. Ayrıca sağlık sektörünün uzun bir aradan sonra ilk kez bilişim sektörü ile eşit seviyelere ulaştı. Turizm ve otomotiv, tüm zamanların en yüksek iş ilanı seviyelerinde seyrediyor. Şubat ayında en çok istihdam sağlayan lokomotif sektörler ilan sayılarına göre ise şöyle sıralanıyor: Yapı 1252, tekstil 1024, turizm 932, otomotiv 876, sağlık 868, bilişim 868, gıda 601, üretim 593, telekom 344 ve Finans 275”


Satışçı ve mühendislere talep sürüyor


Kariyer.net istihdam endeksi verilerine göre Şubat ayında en fazla eleman aranan pozisyonlar satış ve mühendislik oldu. Şubat ayında satış temsilcisi için bin 881, mühendis için bin 467, muhasebe elemanı için 649, yönetici asistanı için 344, yazılım uzmanı için 293, satış müdürü için 282, teknisyen için 236, mağaza müdürü için 226, tekniker için 225, insan kaynakları elemanı için 186 yeni iş ilanı yayınlandı.


Kariyer.net Hakkında

Kurulduğu 1999 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net’in aday veritabanında 14.9 milyon özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 35 bin firma, ihtiyaç duyduğu işgücünü Kariyer.net aracılığıyla arıyor. Bugüne kadar 700 bin kişi Kariyer.net üzerinden iş buldu. Yaygın bir hizmet ağına sahip olan Kariyer.net, İstanbul Merkez ve Yeşilköy satış ofislerinin yanı sıra Kocaeli, Bursa, Ankara, Kayseri, Konya, İzmir, Antalya, Adana, Gaziantep ve Samsun satış ofisleri ile müşteri ve adaylarına yakın hizmet götürüyor. Kariyer.net’in en önemli özelliği, teknolojideki her yeniliği hiç zaman kaybetmeden İK’nın kullanımına sunuyor olması. Adayla işvereni en hızlı ve en ekonomik şekilde bir araya getirebilmek için Kariyer.net her geçen gün uygulamalarına yenilerini ekliyor. Hem adayların hem de işverenlerin ihtiyaçlarını çok iyi takip edip bu ihtiyaçlara ürün ve hizmetlerle hemen yanıt veren Kariyer.net böylece yıllardır sektördeki liderliğini koruyor.