Değerli Aydınpost okuyucuları;

Kötü bir haberim var. İnşallah doğru değildir. Aldığım bir duyuma göre bankaların yönetim kurulları bir araya gelip sektörel risk puanlamasını yapmış; bu krizden en fazla hasar alanlar, bu krizden sonra kendini kısa vadede toparlamayacak olanlar ve bu krizden dolayı batacak şeklinde üç ayrı liste. Bunlar da baştan sona doğru kendi endeksleri ile risk puanlaması yapmışlar.

Sanırım turizm ilk sırada yer alıyor. Aydın Avcı olarak 24 yıldır turizm sektöründeyim. Çok krizler gördüm ama böylesini hiç görmedim.

Şu anda tur otobüslerinde yarı kapasite ile çalışma devam ediyor. Nedenini çözemedim. Şehirlerarası otobüs ve uçaklarda tam kapasite çalışılırken turizm araçlar neden hala yarı kapasite çalışılmaktadır? Tur arabası olan seyahat acentaları bir şekilde yarı kapasite de olsa çalışabiliyor. Tur arabası olmayan acenteler yarı kapasiteli çalışmanın maliyetiyle ve aracı olanlarla nasıl başa çıkabilir?

Risk grubunda olduğumuz için bankacılar diyor ki; biz bu kredileri verdiğimizde geri ödeme alamayız ya da bizi çok uğraştırırlar endişesiyle kredileri onaylamıyorlarmış. Belki kriz geçerse turizm ve AVM gibi sektörlerin önü açılırsa risk puanlamalarını tekrardan revize edebilirlermiş.

Şu an küçük miktarlarda (10/40 bin TL ) esnafa para veriliyormuş. Onun haricinde şirketlerden de sağlık, kimya, lojistik, elektronik hizmet sektörleri ve bu ana sektörlere tedarikçilik yapan alt sektörlere ağırlık vermişler. Turizmin bir kolu olan acentaları düşünen yok.

Geçmiş olsun beyler, patladık. Hem de bu sefer çok büyük patladık.

Belki bazılarımız kredi alır belki alamaz. Ama benim düşünceme göre bankalar bizim sektörümüzün üzerine çizgi atmış gibi görünüyor. Emin olun bundan iki ay sonra salgın geçti deseler bile bizim milletimiz gerçek veriler açıklanmıyor, saklıyorlar, biraz daha dursun, hayat normale dönsün sonrasına bakarız diye düşünecektir. Gezmek keyif işidir, keyfin olursa gezersin diyerek seyahat etmeyecektir. Şuanda boşuna ümitlenmeyelim, evimizde salgının geçmesini bekleyelim. Salgın geçtikten sonra Allah kerim. Çünkü şu an turizmcinin dostu yok. İnsanın en çok canını sıkan şey de düştüğünde tekmeyi vuranın çok olması, elinden tutanın da hiç olmamasıdır. Yazık. Birliğimiz var. Büyük umutlar vaad ederek göreve geldiler. Ama bilirsiniz ki gelen gideni mumla aratır. Kimse tutmuyor seyahat acentalarının elinden. Bildiğiniz gibi mevcut pandemi dönemi en çok acentaları etkilemiştir.

Geçmişte online seyahat, online tatil seçenekleri yokken; online konferanslar yapan gerek bilimsel gerek organizasyon geçerliliği olan daimî şirketler vardı. Bunların akıbetleri ne oldu? Bizim akıbetimiz ne olacak?