Çeşme Turizm Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, 2011 yazının Türkiye genelinde turizm sektörünün yüzünü güldürdüğünü söyledi. Öncel, dünyadaki gelişmelerin Türkiye turizmine olumlu yansıdığını, özellikle Mısır ve Tunus için yapılan rezervasyonların Türkiye'ye yönlenmesiyle turist sayısında artış olduğunu ifade etti.
Türkiye genelindeki artışın Çeşme'de de hissedildiğini ifade eden Öncel, 2010 yaz dönemine oranla turizmde yüzde 25'lik artışın kendilerini mutlu ettiğini belirtti ve şöyle konuştu:
''Geçen yılki rakamlara göre, yüzde 25 artış sağladık. Bu sezon Türkiye genelinde turizmde çok iyi noktadaydık, hem kur, hem de turist sayısı işletmecileri mutlu etti. Bazı otellerimizin her şey dahil sistemine geçmesiyle, yabancı turlarda ve acente sayısında artış oldu, doluluk oranları arttı. 1 Temmuz-15 Eylül arasında tüm otellerdeki doluluk oranları yüksekti. Hem otelciler hem de esnaf mutlu oldu. Her geçen yıl daha da iyiye gidiyoruz.''
''ÇEŞME'NİN AŞILMASI GEREKEN SORUNLARI VAR''
Çeşme'nin Türkiye'deki en önemli turizm kentleri arasında gösterilmesin karşın aşılması gereken sorunları bulunduğunu dile getiren Öncel, ''Çeşme, çok potansiyeli olan bir yer ancak, yatak sayısı ve sezonun kısa sürmesi sorunlarını aşmamız gerekiyor'' dedi.
 
Öncel, en önemli konunun ''turizm planlaması yapılması'' olduğunu belirterek, Çeşme'de ciddi yatak sayısı eksikliği ve büyük otel ihtiyacı olmasına karşın, yatırımcıların turizm planlaması yokluğu nedeniyle arazi bulamadıklarını söyledi.
Öncel, ''Çeşme'deki büyük otel sayısı yeterli değil, planlama bitmediği için büyük yatırım çok zor. Çeşme'de, Belek büyüklüğünde denize sıfır devlet arazisi var ancak bunlar ihale edilip yatırımcının önüne verilemiyor. Bu araziler, devletin planlamasıyla yatırımcıya açılmalı. Şu an için ne kadar öderseniz ödeyin, Çeşme'de 100 dönüm araziyi bulmanız çok zor'' diye konuştu.
Çeşme için 2,5 aylık turizm sezonunu yeterli görmediklerini anlatan Veysi Öncel, sezonun uzatılabilmesi için termal turizm ile kongre turizmi alanında da çalışma ve planlama yapılması gerektiğini kaydetti.
 
-SABAH-