Özel şarabı ve doğası ile tarih sayfalarında yer alan Kavaklı köyünün dünyaya tanıtılması için Vali Hüseyin Avni Coş başkanlığında yapılan toplantıya eski bakanlardan Işılay Saygın, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr.İsmail Tufan, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof .Dr.Vedat İdil, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr .Hayri Sağlam, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Yılmaz Boz, İl Genel Meclisi Üyeleri ve ADÜ öğretim üyeleriyle çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, tarih ve kültür kokan medeniyetler vadisi Yörük Ali Efe"nin doğduğu, milli mücadelenin başlatıldığı, manevi ve milli değerleri bulunan Kavaklı köyünün tanıtımı ve tarih öncesi eski cazibesinin tekrar kazandırılması amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek, “Sultanhisar ilçemizin tarihini ve Nysa antik kentinin tarihçesini incelediğimizde, Kavaklı köyümüzün bir cazibe merkezi olduğu bir kaç yüz yıl öncesi şarap tanrısı Dianisos"un Nysa antik kentte büyüdüğü, Kavaklı köyünde bağcılık yaparak, burada şarap üreterek ve başka devletlere gönderdiği bir cazibe merkezi olduğu; aramızda bulunan Nysa Kazı Başkanımız Profesör Doktor Vedat İdil hocamızın beyanları doğrultusunda öğrenmiş bulunmaktayız. Nysa antik kenti ve antik kent Akharaka"da yüzyıllar öncesi termal kaplıcaların hamamların bulunduğu, buraların tedavi merkezi, tapınakların bulunduğu görülmektedir. Bu bilgiler ışığında yola çıkarak kavaklı köy muhtarı Özkan Çalışır ve köyümüzün yaşlı insanlarıyla yaptığımız söyleyişi ve araştırmalar neticesinde, yüzyıllardır Kavaklı köyünün her evinin önünde ve dere yataklarında değişik asma çeşitlerinin bulunduğu tarafımızca tespit edilmiştir. Ayrıca köyümüzün de halen yaşamakta olup şu an aramızda bulunan kanser hastalığına ve astıma yakalanmış bazı vatandaşlarımızın Kavaklı köyüne göçerek burada iyileştikleri görülmektedir. Yörük Ali Efe"mizin köyü olan Kavaklı köyünün, 2 bin, 3 bin yıl önce tarım ve bağcılığı ile tarihe geçtiği, iklim ve hava şartlarıyla sağlık acısından şifa dağıtan bu köyümüzün özelliklerinin araştırılması ülke ve aydın ilimizde bağcılığın geliştirilmesi, köy halkının standardının yükseltilmesi tarih öncesi eski cazibesini kazandırmak üzere Valimiz Hüseyin Avni Çoş önderliğinde sizlere toplandık. Bu toplantımızın daha verimli bir hale getirilmesi için, şu an burada bulanan üniversite hocalarımızdan, enstitü başkanlarımızdan, kurum müdürlerimizden oluşturulacak komisyonlarla çalışılarak, köyümüzün bağcılık ve sağlık turizmine kazandırılması için bugünden başlayarak çalışmaların başlatılmasını diliyorum” dedi.
Kavaklı Köyünün tarih öncesi devirlerden günümüze nasıl kazandırılacağı konusunu araştırmaya başladıklarını ifade eden Kaymakam Orhan Mardinli de, “Köyümüzün tekrar canlanması, cazibe merkezi haline gelmesi için gizli kalmış tüm kaynaklarını tekrar ortaya çıkartmak istiyoruz. Bu amaçla konusunda uzman akademisyenler başta olmak üzere Aydın Valimiz Hüseyin Avni Çoş"tan da destek istedik. Bu amaçla Kavaklı köyünde toplanarak eldeki verileri ve yapılacakları değerlendirdik. Amacımız gizli kalmış Kavaklı hazinelerini açığa çıkartarak tarih, kültür, tarım ve sağlık turizmine yeniden kazandırmaktır” diye konuştu.
Nysa ve çevresinin 2 bin yıl önce de sağlık ve eğitim alanında çok gelişmiş olduğu ifade eden Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz ise, şunları söyledi: “Yapılan araştırmalara göre en iyi aromanın dağlık ve yüksek arazilerden elde edildiği, Kavaklı Köyünde yetişen üzümden yapılan aromanın ise 2 bin 500 yıl önce çok değerli olduğu bilinmekteydi. Bu aroma Avrupa ülkelerine götürülmekteydi. Toprak ve iklim yapısına baktığımızda zengin aromanın elde edildiği Kavaklı köyünün bu üretim için en uygun yer olduğu belirlenmiştir. Bu avantajlı durum buradaki bağcılığı ön plana çıkartmak için çok önemli bir etkendir. Şarabın hammaddesi olan etken madde Aromadır. Buradaki bağcılık ise sertifikalandırılmamış organik bağcılıktır. Burada bulunan bağlar incelenmeli ve üretimi geliştirilmelidir”
Kavaklı köyünün dünyaya tanıtılması gerektiğine dikkat çeken Vali Coş da, “İlimizin ve ülkemizin sorunlarının çözümü açısından yapılan bu tür toplantılara her zaman destek vermekteyiz. Aydın ilinin en önemli sektörleri tarım ve turizmdir. Bu ikisinde büyük potansiyel var. Uluslar arası ekonomide tarım stratejik öneme sahip. Nüfus ve kentleşmenin artışıyla birlikte tarım alanları azalıyor. Dünyanın mevcut gıda üretimi gün geçtikçe yetersiz kalıyor. Bizler tarımsal kabiliyetlerimizi artırarak bunu avantaja çevirmek zorundayız. Tarım alanlarımızı verimli ve etkin şekilde kullanmalıyız. Bu konuda yapılacak her çalışmayı valilik olarak destek vereceğiz” şeklinde konuştu.
Eski bakanlardan Işılay saygın"ın açılışını yaptığı Nysa Sultanları Kültür ve Dayanışma Derneği Sultanhisar Belediye Binası altında resmen faaliyetine başladı. Sultanhisarlı kadınların sosyal, kültürel ve eğitime katkı sağlamak, tüketen değil, üreten kadın olmalarını sağlamak üzere kurulan “Nysa Sultanları” adlı dernek ve lokalinin açılışında İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şerife İnci Eren ve il dışından gelen kadın platform üyeleri hep birlikte yaptılar. iha