Turizmde çeşitliliği artırmak için yeni alanlar yaratma çabası içinde olan işletmeciler, Turizm Bakanlığı tescilli 5 yıldızlı otellerde su sporlarının yanı sıra dalış merkezlerini de faaliyete geçiriyorlar. Kuşadası Körfezi'nin akvaryum niteliğinde olduğunun altını çizen işletmeciler, en önemli eksiğin ise körfez içinde batık alanlarının oluşturulması olduğunu belirttiler. Orange Blue Dalış Merkezi işletmecisi Cenk Salbaş, "Ege'de kıyısı bulunan birçok tatil merkezinde su altı dalışları çok büyük ilgi
görüyor. Yıllardır Kuşadası'nda da bu sporu geliştirmeye ve turizme kazandırmaya çalışıyoruz. Körfezimiz su altı zenginlikleri açısından eşsiz güzelliklere sahip. Ancak en büyük eksiğimiz batıkların olmaması. Bu birçok yerde suni olarak eski gemi ve teknelerin batırılması ile gideriliyor. Bu aynı zamanda resiflerin de oluşmasına yardımcı oluyor" dedi.
Yerli ve yabancı turistlerin su sporları arasında en çok tercih ettikleri etkinliğin tüple dalmak olduğunu kaydeden Salbaş, "Denizin eşsiz derinliğindeki güzellikleri görmek isteyen turistler Kuşadası'nda 8 ayrı noktada dalış yapabiliyor. Hareketlenen dalış sporuna karşılık dalış merkezleri hocaları Antalya, Bodrum gibi tatil yörelerine dalış turizmi için batık uçak ve gemi resifleri var. Burada da olmasını istiyoruz fakat ne kaymakamlık ne de belediye birçok başvurumuza rağmen girişimlerde bulunmadılar.
Oluşturulacak resifler, dalış alanları yanı sıra körfezde tükenmeye başlayan balık neslinin de canlanması için yeterli yuvalama alanlarını oluşturacaktır. Böylelikle kıyılara kadar gelen balıkçı tekneleri de yumurtlama alanlarına zarar vermeyecekler" diye konuştu.