Amerika'daki Delaware Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Cihan Çobanoğlu, son yıllarda yaygınlaşan "Herşey dahil" sistemiyle gelen turistlerin de tatilden memnun ayrılmadıklarını kaydetti.
Kuşadası Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (KOYD), Korumar Otel'de otel yöneticilerine yönelik, "Geleceğin otel odası", "Misafir eğilimleri", "Strateji belirlemede yenilikler"ve "e-Pazarlama" konularının ele alındığı seminer düzenledi. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ve Kuşadası Belediye başkanı Esat Altungün ile bir çok turistik tesis yöneticisinin izlediği seminere konuşmacı olarak Amerika"daki Delaware Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Cihan Çobanoğlu katıldı.
Turistlerin yaptığı harcamalar ile her şey dahil sistemi üzerinde araştırmalarını anlatan Çobanoğlu “ Normal koşullarda tatil yapmaya gelenlerin memnuniyeti üç kat daha fazla. Amerika"da her şey dahil sistemiyle çalışan tesisler yüzde 40 kar ederken, Türkiye"deki tesislerin kar oranı yüzde 5 civarında” diyerek müşteri memnuniyetinin ön planda tutulması gerektiğini kaydetti.
Seminerde konuşan Doç. Dr. Cihan Çobanoğlu, Fransa, İspanya ve Amerika'ya giden turistlerle, Türkiye'ye gelen turistlerin kişi başı harcamalarını karşılaştırdı. Doç. Dr. Çobanoğlu, “Bir turist Amerika'da bin 800, İspanya'da 833, Fransa'da 600, Türkiye'de 565 dolar harcıyor. Son 10 yılda Türkiye'ye gelen turist harcamalarında sürekli düşüş yaşanıyor” dedi.
Eğitim verdiği okulda yaptıkları araştırmada "Herşey dahil" sisteminin turisti mutlu etmediğini belirlediklerini anlatan Doç. Dr. Çobanoğlu, şunları söyledi: “Araştırmalarımıza göre herşey dahil sistemiyle gelenler mutlu ayrılmıyor. Normal koşullarda tatil yapmaya gelenlerin memnuniyeti 3 kat daha fazla. Bunun yanında bu sistem kazandırmıyor. Amerika'da herşey dahil sistemiyle çalışan tesisler yüzde 40 kar ederken, Türkiye'deki tesislerin kar oranı yüzde 5 civarında. 35 Euroya tatil satılıyor, bu parayla kazanmak mümkün değil. Ayrıca müşteri memnuniyetinin ön planda tutulmalı. Memnun ayrılan turistin internet ve diğer kanallarla paylaştığı görüşleri büyük önem taşıyor”