GETOB Başkanı İlhan Açıkgöz, dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye turizmini olumsuz yönde etkilediğini ve önümüzdeki sezon, turist sayısında yüzde 15 oranında bir düşüş beklendiğini bildirdi.

Hollanda'da düzenlenen Utrecht Turizm Fuarı'na katılan Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği GETOB Başkanı Açıkgöz, Marmaris'te görev yapan gazetecilere telefonla yaptığı açıklamada, Hollanda pazarındaki düşüşün devam edeceğini iddia ederek, ''dünyayı saran global ekonomik kriz, turizmi de etkiledi. Krizin sadece Türkiye değil, Yunanistan ve İspanya turizmine de olumsuz yansımaları var. Dünyada geçen yıla göre yaz tatili satın alma eğilimindeki kişi sayısı yüzde 35 geriledi. Önümüzdeki sezon Türkiye'ye gelecek turist sayısında ise yüzde 15 oranında düşüş bekleniyor'' dedi.

Türkiye için tek artışın İngiltere pazarından beklendiğini ifade eden Açıkgöz, bu pazar dışında somut bir artış etkisinin beklenmediğini kaydetti.

Açıkgöz, İngiltere pazarındaki artış beklentisiyle ilgili şunları söyledi: ''İngiltere pazarındaki artışın tek nedeni bizim kontratlarımızı pound üzerinden yapmamız. İspanya, Yunanistan gibi rakiplerimiz ise kontratlarını avro üzerinden yapıyor. Bu da İngilizlerin bizi tercih etmesinde önemli bir etken oluyor. İngilizler tatil için parasının en değerli olduğu yeri seçiyor. Türkiye, şu anda İngiliz parasının en değerli olduğu yer.''

Marmaris, Fethiye ve Dalaman gibi önemli turizm merkezlerini kapsayan Güney Ege için önemli bir pazar olan Hollanda hakkında da değerlendirmelerde bulunan Açıkgöz, ''bu pazarda düşüş sürüyor. Maalesef olumsuz bir tablo söz konusu. Hemen paniğe kapılmamak lazım. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sektör dinamiğini birlikte hareket ettirirsek, krizden en az zararla çıkabiliriz'' diye konuştu.

GAZETEPORT