Ergenekon soruşturmasında aranan eski milletvekili Turhan Çömez İngiltere'de oturma izni için başvuru yaptı. İngiltere Sınır Ajansı'na 31 Aralık'ta yapılan başvuruda isim olarak "Turhan Gomez" yazıldı.

Ergenekon soruşturması kapsamında aranan AKP eski Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in İngiltere'ye "oturma izni" başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Çömez İngiltere'deki oturma izni başvurusunu "Turhan Gomez" ismiyle 31 Aralık 2008 tarihinde yaptı. Çömez'in, İngiliz İçişleri Bakanlığı bünyesindeki İngiltere Sınır Ajansı'na yaptığı başvuru şekil yönünden uygun görüldü. Ancak oturma izni alıp almayacağı İngiliz İçişleri Bakanlığı'nın yapacağı değerlendirmeden sonra netleşecek.

'GOMEZ' OLARAK BAŞVURDU İDDİASI

Turhan Çömez iddialara göre, yakalanmamak için başvuruyu "Turhan Gomez" ismiyle yaptığı belirtiliyor. Turhan Çömez'in başvuru formuna farklı bilgiler yazdığı, adres olarak da bir arkadaşına ait evi gösterdiği belirlendi.

ÜÇ ŞEHİR ARASINDA

Çömez"in yaptığı oturma izni başvuru belgesine göre, "22 Ekim 1965" doğumlu olan, Türk vatandaşı görünen Turhan Gomez"e, "010822908" referans numarası verildi.

Çömez'in yurtdışında bulunduğu süre içinde özellikle Londra, Petersburg ve Moskova'da bulunduğu belirlendi. Çömez'in yurtdışındaki bağlantıları sağlayan kişiler ise Metin (Türk), Andrey (Rus) ve Azat (Azeri). Rus vatandaşı Andrey'in aynı zamanda tutuklu emekli tuğgeneral Levent Ersöz'le de sıkı ilişki içinde olduğu ileri sürülüyor.

İNGİLTERE'YE GİTTİ, OTOBÜSTE GÖRÜNTÜLENDİ

Haziran 2008'de dil öğrenimi için İngiltere'ye giden Turhan Çömez hakkında Temmuz 2008 tarihinde arama kararı çıkarılmıştı. Eylül 2008'de İngiltere'de bir kafede ve otobüste görüntüleri ortaya çıkan Çömez'in yanındaki kişiye söylediği "karşıya nasıl atlarız?" sözlerinden Amerika'ya kaçmayı düşündüğü öne sürülmüştü.

ÜÇ ŞEHİRDE DOLAŞIYOR

Çömez'in özellikle Londra-Petesburg ve Moskova şehirlerinde bulunduğu istihbarat bilgilerine yansıdı. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli tuğgeneral Levent Ersöz'le bağlantısı olduğu ileri sürünen Çömez'in, Ersöz'ün Ankara Özel 100. Yıl Hastanesi'nde yakalandığı 15 Ocak 2009 tarihinde Moskova'da olduğu belirlenmişti.

ÇÖMEZ'E YAKIŞTIRAMADIM

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de “Ergenekon” soruşturması kapsamında aranan eski milletvekili Turan Çömez'in İngiltere'ye yerleşme talebinde bulunduğunun hatırlatılması ile ilgili olarak, “Eğer eski arkadaşımız, geçmişte bir süre siyaset yaptığımız Sayın Çömez kendinden eminse, herhangi bir suç işlemediği düşüncesindeyse Türkiye'ye gelmelidir. Ben Türkiye'ye gelerek, sorulacak sorulara açıklıkla cevap vermesini tavsiye ederim. Böyle kaçak bir durumda, eski bir milletvekilinin bulunması ve üstelik farklı bir isimle İngiltere makamlarından oturma izni talep etmesini kendisine yakıştıramadım” dedi.

HÜRRİYET