Milli Eğitim Bakanlığı, türban nedeniyle üniversite ile ilişiği kesilen öğrenciler için yeni bir düzenleme yapılmasının beklendiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı, türbanlı oldukları için üniversiteden ilişiği kesilen öğrenciler için af sinyali verdi.

MEB, üniversitelerde türban serbestisi getiren Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu"nda kabul edilmesini ardından, türban nedeniyle üniversiteyle ilişiği kesilenler için yeni bir düzenleme beklendiğini açıkladı.

AKP İletişim Merkezi (AKİM), türban nedeniyle üniversiteyle ilişiği kesilen ve af bekleyen eski bir öğrencinin gönderdiği yazıya yanıt verdi. AKİM'den verilen yanıtta söz konusu talebin Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderildiği belirtildi. MEB"den AKİM'e gönderilen yazıda ise yükseköğretimde türban sorununun çözümü ile ilgili Anayasa değişikliği teklifi hazırlandığı ve değişikliğin Cumhurbaşkanı"nın onayından sonra yasalaşacağı hatırlatıldı. CHP"nin düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi"ne gideceği ve Anayasa Mahkemesi"nde de bir süreç geçeceği kaydedilen yazıda şunlar ifade edildi:
“Bütün bunların olumlu geçmesi halinde değişiklik yürürlüğe girecektir. Anayasanın yürürlüğe girmesinden sonra, daha önce "başörtüsünden" dolayı mağdur edilmiş binlerce öğrencinin okullarına dönmesi için bir düzenlemenin yapılması gerekmektedir. Bilindiği üzere daha öncede Sayın Başbakanımız yükseköğretim öğrencilerine yönelik af konusunda araştırma yapılması talimatı vardı. Bu iki talep birleştirilerek yeni bir düzenleme yapılması beklenmektedir.”
AKİM ise türban nedeniyle üniversiteden ayrılan gençlerin bu konudaki taleplerini tüm siyasi partilere ve YÖK"e iletmesini istedi.


YÖK GENEL KURULU YARIN TOPLANIYOR

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu yarın Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında ikinci kez toplanıyor. Toplantı"da geçen hafta kurulda görüşülmeyen katsayı meselesinin yanı sıra Başkanvekili seçimleri ve ÖSS kılavuzu konularının görüşülmesi bekleniyor.

Geçen hafta YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan Başkanlığı"nda ilk defa toplanan YÖK Genel Kurulu, yarın yoğun bir gündemle tekrar toplanıyor. 7 Ocak"ta yapılan Genel Kurul"da görüşülmeyen ve bizzat YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan tarafından yarın yapılacak toplantıya bırakılan katsayı konusunun, yarın bir sonuca bağlanması bekleniyor. Mevcut katsayı uygulamasına göre, Sosyal Bilimler, Fen ve Türkçe-Matematik alanlarında okuyan öğrenciler kendi alanlarına ilişkin tercihler yapıldığı zaman diploma başarı puanları 0.8 katsayısı ile çarpılıyor. Öğrencilerin farklı alanda tercih yapması halinde ise başarı puanları 0.3 katsayısı ile çarpılıyor. Katsayı düzenlemesi, mevcut durumu “eşitsizlik” olarak gören Hükümet tarafından 2008 yılı tedbirleri arasına da almıştı.

-ÖSS KILAVUZU GENEL KURUL"A SUNULACAK-
Her yıl şubat ayında ÖSYM ve YÖK"ün işbirliğiyle hazırlanan ÖSS kılavuzunun da yarın YÖK Genel Kurulu"na sunulması ve katsayı konusunun bir karara bağlanarak kılavuz içerisinde yer alması bekleniyor. Buna karşın YÖK, Kurul"da katsayı düzenlemesini 2008 ÖSS kılavuzuna yetiştiremezse daha sonra ek bir kılavuz hazırlayarak düzenlemeyi bu kılavuza sokabilecek. Öte yandan, ÖSS kılavuzunun geçen haftaki toplantıda görüşülmemesi nedeniyle ÖSS başvurularının 25 Şubat"a yetiştirilemeyebileceği ve yarınki toplantıda ÖSS kılavuzunun onaylanması halinde ÖSS'ye başvuruların ancak 3 Mart Pazartesi günü başlayabileceği belirtilmişti.

-BAŞKANVEKİLLERİ SEÇİLECEK-
Ayrıca geçen hafta yapılan Genel Kurul"da Başkanvekilliği görevinden istifa eden Prof. Dr. İsa Eşme"nin yerine de bir ismin seçilmesi gündemde. Prof. Dr. Özcan YÖK Başkanlığı görevine geldikten sonra Prof. Dr. Eşme"ye kendi ekibiyle çalışmak istediğini söyleyerek yetkilerini kullanmamasını istemiş ve imza yetkisini elinden almıştı. Bunun üzerine Genel Kurul"a kadar izin alan Prof. Dr. Eşme, toplantı sırasında istifasını sunmuştu. Eşme, istifa nedenini ise YÖK"ün “kompozisyonunun” değişmesi olduğunu bildirmişti. Kurul"da ayrıca Prof. Dr. Özcan"ın YÖK Başkanı seçilmesi nedeniyle Başkanvekilliği ve YÖK üyeliğinden istifa eden Prof. Dr. Aybar Ertepınar"ın yerine YÖK Başkanı Özcan tarafından bir Başkanvekili seçilmesi bekleniyor.

-AKP"YE YAKIN İSİMLER DAHA FAZLA-
Toplam 21 üyeden oluşmasına karşın ÜAK tarafından 24 Ocak"ta seçilen Prof. Dr. Celal Şengör"ün atamasının onaylanmaması nedeniyle 20 üyesi bulunan Kurul, geçen hafta Prof. Dr. Engin Ataç"ın yurtdışında bulunması nedeniyle 19 kişiyle toplanmıştı. YÖK'te, son atamalarla birklikte AKP"ye yakın isimlerinağırlıkta olduğu belirtiliyor.

Genel Kurul'da, türbana ilişkin anayasa düzenlemesinin de gündeme gelmesi bekleniyor.
ANKA