Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'nin, kur konusunda farklı politika izleyen tek ülke olduğunu belirterek, 'Herkesin parası değer kaybederken bizim paramız Japon Yeni ve Çin parasıyla yarışacak kadar kuvvetli ve sağlam durdu. Kuru rüzgarın seyrine bırakmıyoruz' dedi. Başçı, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından düzenlenen 'Avrupa Borç Krizi ve Türkiye'ye Yansımaları' konulu panelde konuşma yaptı. Başçı, Avrupa borç krizi nedeniyle günde birkaç gelişmenin birden olduğunu ve hepsini yakından takip ettiklerini belirtti. Başçı, İspanya ve İrlanda gibi ülkelerdeki krizin daha çok konut kredilerinden kaynaklandığını ve bu ülkelerde konut fiyatlarında da ciddi şişme olduğunu aktardı.

Akşam'ın haberine göre Başçı, 'Türkiye'de ise konut kredilerinin milli gelire oranı oldukça düşük seviyede. Gelişmeleri kontrollü bir şekilde ele alabilirsek, herhangi bir sorun çıkmaz. Türkiye'de konut fiyat endeksi yoktu. Merkez Bankası olarak biz başlattık. Son 1-2 yıllık dönemde konut fiyatlarında öyle önemli bir artış gözlenmiyor ama bu konuları yakından izlemek gerekir' dedi.

KREDİ ARTIŞI MEVSİMSEL
Türkiye'nin, aldığı tedbirlerle, ABD ve Avrupa'ya göre problemlerini daha kolay çözdüğünü kaydederken, 'Kredi büyümesi ve ihracatta olumlu gelişmeler oldu. Son dönemde tüketici kredilerinde bir artış var ancak bu mevsimsel. Temmuz sonunda bu mevsimsellik azalır ve arzu edilen seviyeye geriler. Şu anda yüksek diye düşünmek doğru değil' dedi.

YUAN VE YENLE YARIŞTIK
KURDAKİ gelişmelere de değinen Başçı, buradaki sapmaları önlediklerini ve dengede kalmasını sağladıklarını kaydetti. Başçı, TL'nin değerinin şu anda makul seviyelerde olduğunu bildirirken, 'Kurda bir tek Türkiye farklı politika uyguladı. Herkesin parası değer kazanırken bizimki değer kaybetti, bu politikalar sonucunda olan bir değer kaybıydı. Daha sonra ise herkesin parası değer kaybederken bizim paramız Japon Yeni ve Çin parasıyla yarışacak kadar kuvvetli ve sağlam durdu. Bu da yine uygulanan politikaların bir sonucu. Kuru rüzgarın seyrine bırakmıyoruz ve sapmaları engelliyoruz. Çok fazla dalga istemiyoruz. Aslında dalga gibi görünen hareketler de ayarlamaydı. Bundan sonraki aylarda daha istikrarlı seyir izleyecek' diye konuştu.

BÜYÜME 'ARTI' GELECEK
BAŞÇI, Türkiye'nin ılımlı büyüme sürecinin tüm şartlara rağmen devam ettiğini aktarırken, ikinci çeyrekte artı büyüme görüleceğini aktardı. Başçı, büyümenin iki yıl art arda 9 gibi yüksek rakamlarda seyrettiğini ve yumuşak inişe geçildiğini kaydederken, büyümenin daha sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu aktardı.

ENFLASYON İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİZ
Başçı, enflasyondaki geçici artışın etkisinin geçtiğini belirterek, 'Yılın son çeyreğinde enflasyonda önemli düşüş bekliyoruz. Beklentiler halen yüzde 6'nın üstünde, bizim hedefimiz ise yüzde 5. Daha alınacak yol var. Özel sektörün beklentilerinin yüzde 5'e gelmesi lazım. Biz de bunun için çaba göstereceğiz' dedi. Başçı, temmuz ayı sonunda Enflasyon Raporu'nu açıklayacaklarını da anımsatırken, kur ve petrol gibi şartlarda değişme olmazsa, bu raporda enflasyon tahminini aşağı yönlü revize edeceklerini kaydetti. Başçı, böylece yüzde 5'e daha yakın tahminde bulunacaklarını aktardı.
KONUŞMASINI, EŞİNİN ÇALIŞTIĞI YERDE YAPTI
Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde (SDE) konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, eşinin bu kurumda görevli olması nedeniyle ilk kez eşiyle aynı karede görüntülendi. Başçı'nın eşi Sıdıka Başçı, dünkü etkinliğe ev sahipliği yapan SDE'nin, Ekonomi Koordinatörlüğü'nde ekonomist olarak çalışıyor. Bu panel ile Başçı ve eşi, ilk defa kamuoyunun önüne birlikte çıkmış oldu.

SDE Başkanı Yasin Aktay'ın, Sıdıka Başçı'yı eşinin yanına oturması isteğini ise Erdem Başçı, 'Yan yana oturmayalım' diyerek geri çevirdi. Başçı, Sıdıka Başçı'nın eşi olduğunun anlaşılmasını istemedi. Sıdıka Başçı'nın türbanlı oluşu, Başçı'nın Merkez Bankası için adaylık döneminde çok tartışılmış ve Başçı'nın kararnamesi dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından geri çevrilmişti. Sezer'in iade nedeninin, Başçı'nın türbanlı eşi olduğu tartışması yaşanmış, ancak Sezer Merkez Bankası Başkanlığı görevine yine eşi türbanlı olan Durmuş Yılmaz'ı atamıştı.

ÇOK İYİ BİR EKONOMİST
Sıdıka Başçı'nın eşi kadar iyi bir ekonomist olduğu biliniyor. ODTÜ İktisat Bölümü öğrencisiyken Erdem Başçı ile evlenen Sıdıka Başçı, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde ekonometri alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Başçı'nın, borsa ve finans gibi alanlarda danışmanlık hizmeti veren bir şirketi de bulunuyordu. Sıdıka Başçı, eşinin adı başkanlık için geçince danışmanlık şirketini kapatmıştı.