Danimarka sivil savunma Kuvvetleri'nin 10 günlük eğitimine katılan 27 yaşındaki Lübnan asıllı Marıa Mawla'nın eğitim sırasında çekilen fotoğraflarının ordu tarafından internet sitesine konulması ve "başörtüsü onun için bir engel değil" şeklinde övgü dolu bir yazı yayınlaması kriz çıkardı.
Danimarka halkçı partisi, "başörtüsü kadın için baskının simgesidir. Bu kişi hemen ordudan uzaklaştırılmalıdır" açıklamasını yaptı.
Danimarka Ordusu'nda baş örtüsü krizi
Gelen baskılar üzerine ordu sözcüsü, "marıa'nın başörtüsünün üniforma kurallarımıza uymadığını tespit ettik. Ancak başörtüsünü çıkarırsa sivil savunma kuvvetlerine geri dönebilir" dedi. Marıa ile ilgili makale de kaldırıldı.
Bu kez de ülke basını orduyu islam karşıtı partinin isteklerine boyun eğmekle suçladı. Hz. Muhammed karikatürlerini yayınlayan jyllands posten gazetesine konuşan genç kız, "bana ayrımcılık yapılıyor. Ben de Danimarka vatandaşıyım ve ülkemi seviyorum. Çok kızgınım" dedi.
Ülkedeki Müslüman dernekler de ordunun bu tavrına büyük tepki gösterdi. Ancak ordu sadece bu yılın ilerleyen aylarında üniforma kurallarını yeniden gözden geçireceklerini, fakat şu anki uygulama ile Maria'nın askerlik yapmasının mümkün olmadığını açıkladı.