Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) 20. Olağan Seçimli Genel Kurulu başladı. TÜRMOB"da, DSP liderliğini de yürüten başkan Masum Türker görevini bıraktı.

Genel Kurul"da genel başkanlık için 2 aday yarışıyor. Genel Başkanlık için Çağdaş Demokratlar Grubu adına TÜRMOB Başkan Yardımcısı Nail Sanlı ve Değişim Grubu adına Gelir İdaresi eski Başkanı Osman Arıoğlu"nun aday olduğu seçimler yarın bin 616 delegenin oy kullanmasıyla belli olacak.
TÜRMOB"un 20. Olağan Seçimli Genel Kurulu Ankara Shareton Otel"de ilk gün çalışmalarıyla başladı. Genel Kurula DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TÜRMOB Onursal Başkanı ve CHP Saymanı Mustafa Özyürek, AKP Manisa Milletvekili Recai Berber, DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi, CHP Parti Meclisi Üyesi Umut Oran, MHP Aydın Milletvekili Recep Taner"in yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

-TÜRMOB"UN 83 BİN ÜYESİ VAR-

TÜRMOB Genel Kurulu"nda açılış konuşmasını yapan Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Başkanı ve Divan Kurul Başkanlığı"nı yürüten Yahya Arıkan, TÜRMOB"un 83 bin üyesi bulunduğunu ifade ederek, TÜRMOB"u hiç kimsenin arka bahçesi yapamayacağını ifade etti. Arıkan, “ Birileri kriz bitti diyor. Oysa rakamlar bunun tam tersini söylüyor. Kriz işsizler için devam ediyor. İşsiz sayısı kriz öncesi dönemi hala yakalayamadı” dedi.
Arıkan, insanların kriz öncesine göre yüzde 34 daha borçlu olduğunu vurgulayarak, “Vatandaşın borç yükü 153 milyar TL"ye yükseldi. Yaklaşık 2 milyon kişi bankalara borçlu ve takip altındalar” diye konuştu. Arıkan muhasebeci ve mali müşavirlerin sıkıntılarını sıralayarak, “Serbest çalışmada gelir ve katma değer çelişkisi düzeltilsin, Beyan süreleri eski haline getirilsin, SGK"da usul yasası getirilsin. Geçici verginin son dönemi kaldırılsın, damga vergisi kaldırılsın” diye konuştu.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) 20. Olağan Seçimli Genel Kurulu"nda Genel Başkanlık görevini bırakan başkan Masum Türker, “Muhasebe mesleğinde 44 yılı geride bırakıyorum. Bu ülkede Başbakan dahi olsam bilin ki muhasebeciler için ölürüm” dedi. Türker, TÜRMOB çatısı altında türban sorununu çözdüklerini de ifade etti.

Genel Başkanlık için Çağdaş Demokratlar Grubu adına TÜRMOB Başkan Yardımcısı Nail Sanlı ve Değişim Grubu adına Gelir İdaresi eski Başkanı Osman Arıoğlu"nun yarıştığı TÜRMOB Genel Kurulu"nda mevcut başkan Masum Türker görevinden çekildi.

-“MUHASEBE MESLEĞİNDE 44 YILI GERİDE BIRAKTIM”-

TÜRMOB eski Genel Başkanı Masum Türker, muhasebe mesleğinde 44 yılı geride bıraktığını ifade ederek, “Muhasebecilik benim için çok önemli. Ben Türkiye"de 35 yıldır muhasebe mesleğinin örgütlenmesi çalışmaları içinde fiili olarak bulunuyorum. Biz muhasebeciler sorunları çift yaşarız. Birincisi kriz çıkar müşterimiz adına yaşarız, ikincisi müşterimiz bize ödeme yapamaz kendi adımıza yaşarız” dedi.

Türkiye"de kriz psikolojisinin artık geride bırakılması gerektiğini ifade eden Türker, “Bakın ABD"de krizin atlatılması için ülkenin Başbakan"ı muhasebecilerle bir araya gelerek krizden çıkış yolu arıyor. Neden aynı şey ülkemizde yapılmıyor?” diye sordu.

Türker, birilerinin kendilerini Maliye Bakanlığı ile kavgalıymış gibi olduğunu gösterdiklerini ifade ederek, “Biz kimseyle kavgalı değiliz. Zaten Maliye ile kavgalı olursak, Maliye"nin vergi gelirleri düşer. Çünkü biz üzülürsek verimli çalışamayız” dedi.

-BAŞBAKAN DAHİ OLSAM MUHASEBECİLER İÇİN ÖLÜRÜM-

Bir meslek örgütü toplantısında oldukları için siyasete ilişkin pek fazla konuşmayacağını ifade eden Türker, “Bazıları bana zamanında Bakan"da olamazsın parti genel başkanı da olamazsın diyordu. Ama oldum ve unutmayın bu ülkede Başbakan dahi olsam ben muhasebeciler için ölürüm ve başka herhangi birisi Başbakan olduğunda benim söylediklerimi söylesin TÜRMOB olarak onun da heykelini dikeriz. Öyle değil mi?” diye sordu.

-“TÜRBAN MESELESİNİ 1993 YILINDA ÇÖZDÜK”-

TÜRMOB çatısı altında 1993 yılında türban meselesini çözdüklerini ifade eden Türker, “TÜRMOB"da 1993 yılında, onursal başkanımız Mustafa Özyürek ile birlikte türban sorununu çözdük. Birçok insan bize nasıl çözdüğümüzü sordu. Bu sorunu çözerken de Türkiye"de laikliğin tehdit altında olduğunu göz ardı etmedik. Ama biz gerçek demokratlar olarak, insanlara olan saygımızdan dolayı türbanlı kardeşlerimizle uyum içerisinde çalıştık” dedi.