Kulislerde Gül"ün askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyle ilgili kararı, "üniversitelerde türban serbestisini" sağlamaya yönelik değişiklikte uyguladığı yöntemle onaylayabileceği konuşuluyor

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, “üniversitelerde türban serbestisini” sağlamaya yönelik Anayasa değişikliğiyle ilgili taraflar arasında önce uzlaşma sağlanmasını beklemiş, ancak uzlaşma imkanının olmadığını görünce, düzenlemeyi onaylamıştı. Gül, onay için "gerekçe açıklama" teamülü olmamasına karşın, kararını duyurduğu açıklamada, “İncelenen kanunla yapılan düzenlemeler hukukun genel ilkelerine, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve Anayasa değişikliğine ilişkin şekil kurallarına aykırı bulunmamıştır. Kanun, TBMM"de grubu bulunan dört siyasi partiden üçünün desteğine ve milletvekillerinin geniş bir mutabakatına dayalı olarak 411 oyla kabul edilmiştir” açıklamasını yapmıştı.

Gül ayrıca “hassasiyetler göze alınarak, endişeleri giderecek düzenlemeler yapılması zorunluluğuna” işaret etmişti. Askere sivil yargı yolunu açan geceyarısı düzenlemesiyle ilgili tarafların görüşlerini alan Cumhurbaşkanı Gül"ün, bu yasa için de yetkisini “onay” yönünde kullanacağı, ancak türban düzenlemesindeki gibi “ek birtakım düzenlemeler” talep edebileceği ifade ediliyor.

"Temenni olur"

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, Gül"den düzenlemeye ilişkin “onay” kararı beklediklerini ifade ederken, VATAN"ın, “Cumhurbaşkanı"nın kararı onay yönünde bile olsa, tartışmaların sona ermesi adına bazı ek düzenleme talepleri olabileceği, belli hassasiyetlere dikkat çekeceği ifade ediliyor” anımsatması üzerine, şunları söyledi: “Biz yaptığımız yasanın Anayasa"ya uygun olduğunu düşünüyoruz. Kaldı ki o çekincelerle ilgili kısım (genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanması) burda yok zaten. O çekincelerle ilgili kısım başka bir şekilde düzenlenebilir. Cumhurbaşkanı"nın onaylarken böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. Onayda gerekçe olmaz. Şarta bağlı onaylama olmaz. Böyle bir düşüncesi varsa, yani ek düzenleme talebi, sözlü olarak bunu ifade edebilir. O da bir temenni olur.”

"B planımız yok"

Eğer, “İhtimal vermiyorsunuz ama olaki Köşk"ün kararı kısmi iade yönünde olursa, TBMM Başkanlığı seçimlerinin ardından Ağustos"ta Meclis"in çalıştırılması gündeme gelebilir mi?” sorusu üzerine de, “Bizim öyle bir gündemimiz yok. Bizim B planımız yok. Çünkü TBMM"den bu kanun mutabakatla çıktı” dedi. Elitaş, “Milli Savunma Bakanlığı temsilcilerinin Meclis"ten ayrılmalarının ardından değişiklik önergelerinin verildiği iddia ediliyor. Ne diyorsunuz?” sorusuna da, “Milli Savunma Bakanlığı temsilcileri saat 23.30"a kadar TBMM"deydi. Eğer muhalefet bu önergelere inanmamış olsaydı, Milli Savunma Bakanlığı temsilcilerinin görüşlerini alırlardı. Çünkü biz değişiklik önergelerini muhalefete saat 20.00"de verdik. Anamuhalefet itiraz etseydi, bu önergeleri de getirmeyecektik. Ama itiraz etmediler. İddia edildiği gibi bu düzenleme birilerinin dikkatinden kaçırılmış değil, ama birilerinin dikkatini çekmemiş olabilir” karşılığını verdi.


Gül, türban değişikliğinde ne demişti?

CUMHURBAŞKANI Gül, “üniversitelerde türban serbestisini” sağlamaya yönelik değişikliği onaylarken Köşk"ten şu açıklamayı yapmıştı: “Bazı vatandaşlarımızın endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır. Cumhurbaşkanımız bu kaygıların giderilmesi konusunda özenin gösterilmesi gereğine inanmaktadır.”- vatan