Dr. Hakan Özörnek, kilo fazlası olan çiftlerin tedaviye başlamadan önce kişiye özel oluşturulacak beslenme listelerini uygulayarak kilo vermelerinin tedavi için gerekli olduğunu söylüyor. Dr. Özörnek, "Kişilerin bel çevresi kalınlığı ideal kiloya sahip olup olmadıklarını ortaya koyuyor. Kadınlarda bel çevresi 88, erkeklerde ise 102 cm'den daha kalın olan kişiler fazla kilolu olup, bu kişilerin tüp bebek tedavisine başlamadan önce kişiye özel diyetlerle kilo vererek tedaviye başlamalarını sağlıyoruz" dedi.

Tüp bebek tedavisinin başarılı olma şansını etkileyen faktörlerin başında doğru beslenme geliyor. Tedavi öncesinde çiftlere, ailede bulunan hastalıklar dikkate alınarak hazırlanan kişiye özel beslenme programları tüp bebek tedavisine olumlu etki ediyor. Ailesinde kalp, şeker, romatizmal hastalıklar ve bağışıklık problemleri bulunan kişilerin kan şekerini hızlı yükseltmeyecek doğru beslenme alışkanlıkları kazanarak tüp bebek tedavisindeki başarı oranını arttırdığını söyleyen Dr. Özörnek, "Beslenme programları gebelik şansını arttırıken, gebelik sürecinin ve doğumun sorunsuz geçmesine yardımcı oluyor" dedi.

KİLO OLUMSUZ ETKİLİYOR

İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen fazla kilolar, gebe kalmak isteyen çiftler içinde kadında ve erkekte farklı sorunlar yaratıyor. Fazla kilonun erkeklerde sperm sayısı hareketliliğine olumsuz etkileri olduğunu belirten Dr. Özörnek "Gebelik öncesi kilo veren erkeklerde spermin dölleme yeteneği artarken, sperm sayısı hareketliliğine de olumlu etkileri görülüyor" dedi.

Kadınlarda görülen adet düzensizliği, tüylenme, saç dökülmesi ve yumurtlama düzensizlikleri gibi problemler fazla kiloya bağlı olarak ortaya çıkıyor. Dr. Özörnek, kilo fazlalığı olan kadınların gebe kalmadan sağlıklı bir kiloya eriştiklerinde yumurtlama şanslarının daha yüksek olduğunu söylüyor.

Riskleri de azaltıyor

Kliniklerine tüp bebek tedavisi için gelen fazla kilolu çiftlere, aile bulunan hastalıkların yanısıra yapılan bazı tetkiklerin sonuçlarına göre oluşturulan bir beslenme listesi verdiklerini söyleyen Dr. Hakan Özörnek, "Fazla kilolarıyla bize başvuran çiftlerimiz için oluşturduğumuz beslenme listeleri yalnızca tedavi öncesinde uygulanmıyor. Çiftlerimiz bu listelere bebeklerini kucaklarına alana kadar devam ediyorlar. Beslenme düzeni anne adayının gebelik sırasında oluşan hastalık risklerini de azaltıyor" dedi.