KKTC Bakanlar Kurulu toplantısı sonunda basına konu ile ilgili açıklamada bulunan KKTC Bakanlar Kurulu sözcüsü KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Bakanlar Kurulu'nun bu konuyu çok fazla görüşmediğini, sadece Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif'in bakanlara konu hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Bakan Kaşif'in, konu hakkında Bakanlar Kurulu'nu çok kısa bilgilendirdiğini, donör uygulaması konusunda sıkıntılar olduğunu, teknik olarak da bazı aksaklıklar bulunduğunu aktardığını belirten Özgürgün, bu konuda gerekli araştırma yapıldıktan sonra konunun Bakanlar Kurulu'nca görüşüleceğini kaydetti. Bakanlar Kurulu'nun konuyla ilgili şu an alması gereken herhangi bir karar olmadığına, Bakanlar Kurulu'nun bu konunun daha çok tartışılıp görüşülmesi noktasında olduğuna işaret eden Bakan Özgürgün, konuyla ilgili mevcut tüzüğün hali hazırda yürürlükte olduğunu vurguladı.

Bakanlar Kurulu Sözcüsü, KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, "Eğer bu konuda ciddi bir adım atmak gerekirse bu daha sonra değerlendirilecektir" dedi.

Lefkoşa Tüp bebek merkezi sorumlusu Op.Dr. Eyüp Yaycı, DHA'ya yaptığı açıklamada, KKTC Sağlık bakanlığını çıkartmış olduğu tüp bebek merkezi yardımla üreme teknikleri tebliği olduğunu Bakanlığın getirmiş olduğu kıstaslara uyduklarını kaydetti. Yaycı kesinlikle 20 yaş altı ve 32 yaş üstü bağışçıları almadıklarını 45 yaş üstü yumurta transferi yapmadıklarını söyledi. Op.Dr. Eyüp Yaycı yumurta bağışının kimliğin saklı kalması kaydı ile bakanlığın istemiş oldu bütün tetkiklerin dosyalanarak arşivlendiğini ve bakanlı tarafından istendiği zaman denetlenebildiğini ekledi. Bütün donörlerin Türkiye'den olduğunu söyleyen yaycı gerçekten bu işi bağış olarak yapan insanlar tarafından olduğunu kaydetti. Yaycı Tüp bebek yamanın yasaklanması halinde tüp bebek yapmak isteyenlerin bu işi başka ülkelerde de yapabileceğini ve işte esas o zaman kontrol sıkıntı yaşanılabileceğini kaydetti. Op.Dr. Eyüp Yaycı Tüp bebek yapmanı organ nakline girmediğini tüp bebek yapmanı ise dini acıdan günah olmadığını kaydetti.