Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Vali Yaman"ın yerel seçimler öncesinde başlattığı "beyaz eşya dağıtımı" nedeniyle "seçimin düzenine ve dürüstlüğüne ilişkin YSK kararlarını uygulamakta duyarsızlık gösterdiğine" hükmetmişti. Kurulun şikayeti üzerine İçişleri Bakanlığı konunun incelenmesi için 2 mülkiye başmüfettişi görevlendirmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da bunun üzerine Vali Yaman hakkında 6 aydan 1 yıla hapis istemiyle dava açmıştı. Başsavcılık, soruşturmanın ardından hazırladığı iddianameyi, yargılamanın yapılacağı Yargıtay 8. Ceza Dairesi"ne gönderdi. Yargıtay 8. Dairesi bugün kararını açıkladı.

Daire, "Yardımların bir siyasi partinin lehine kullanıldığı" gerekçesiyle Vali Yaman, 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Yaman"a "kamu görevi üstlenmesinden men" ile "seçme ve seçilme hakkından men" cezası da verildi. Ancak Yaman"ın cezası ertelendi. Yargıtay, Vali Yaman hakkındaki gerekçeli kararı açıklamayı erteledi. Böylece, Yaman 5 yıl içinde benzer suç işlemezse cezası ortadan kalkacak. /DHA